31. 5. 2007, 12:13 | Vir: Playboy

Potovanje: 48 ur v Valencii

Ivana Krešić

Odprto, zeleno, s polnimi pljuči dihajoče sredozemsko mesto se v zvokih čedalje bolj trendovskega avtohtonega jezika valencia`, dolga desetletja vsiljevane španščine in v tem trenutku nujne angleščine pripravlja na vrhunec nekajmesečne jadralske obsesije – na dvoboje 32. America's Cupa!

Petek

19:00 Pristanek na letališču Manises
Direktnega rednega leta iz Slovenije ali njene bližine v Valencio ni. Kot najugodnejši (čas potovanja, cena) se izkažejo leti iz Trsta ali Benetk z Alitalio ter Benetk ali Dunaja z Iberio, vendar je treba pri vseh, žal, prestopati.

20:00 Kako svetlo je!
Valencia je geografsko več kot uro za Slovenijo, vendar uporablja srednjeevropski časovni pas. Zato boste verjetno presenečeni, kako pozno v Španiji sonce dejansko zaide. Če bi bil konec avgusta, bi se z letališ­ča verjetno podali na la Tomatino, edinstveno obmetavanje z zrelim paradižnikom, ki ga mestece Bun~ol vsako leto organizira na veselje desettisočev obiskovalcev. Sicer pa je boljša izbira najem taksija in hiter skok v devet kilometrov oddaljeno prestolnico pokrajine, velike za dobro Slovenijo.

20:30 Razkošno
Če boste Valencio obiskali v času America's Cupa, si hotel na vsak način rezervirajte že pred odhodom. Sicer pa se Valencia, kar je presenetljivo, turistično razvija šele v zadnjih letih, tako da prenočišča ne bi smelo biti pretežko najti tudi brez predhodne najave. Priporočamo vam predvsem hotel Astoria Palace (www.hotelastoriapalace.com) prav nasproti mestne hiše. Z vrha hotela s pečatom iz 19. stoletja lahko uživate v čudovitem razgledu na središče mesta.

Če vam je narava ljubša od arhitekture, pred­lagamo še en hotel iz 19. stoletja, le nekaj minut hoda od prejšnjega: Palau de la Mar (www.epoquehotels.com/valencia.html). Naj vas ime ne zavede. Hotel ne stoji ob morju, se pa za vogalom bohoti park, urejen v suhi strugi reke Turia, ki se je nekoč le nekaj kilometrov stran zlivala v morje.

21:30 Tapas
Ob tej uri Španci že resno razmišljajo o večerji. Čeprav je Valencia znana po paelli, naj vas ta še ne premami! Rižoto z morskimi sadeži, zelenjavo in piščancem ali kuncem je bolje poskusiti za kosilo, za večerjo se raje odpravite na tapas. Gre za majhne porcije mesnih, zelenjavnih ali morskih jedi, tako da si človek običajno naroči dve, tri ali štiri različne, še bolje pa je, če greste de tapeo v družbi in jih tako poskusite še več.

Če imate radi morske jedi, ne zamudite Restaurante Zacarías, C/Císcar, sicer pa ga raje izpustite in se podajte v El Albero, C/Conde de Altea, ali El Riu, Pl. Polo Bernabé. Tortilla espan~ola (omleta s krompirjem, najbolj znana španska specialiteta), patatas bravas (pečen krompir s pikantno omako), jamón ibérico (odličen španski pršut), gambas al ajillo (rakci v česnovi omaki), pulpo a la gallega (papricirana hobotnica na krompirjevih rezinah) ... je samo nekaj jedi, brez pokušine katerih se ne smete vrniti domov!

Sicer pa se pustite presenetiti. Naj vam svetuje natakar ali pa si oglejte bogato ponudbo pod steklom na točilnem pultu! Po večerji vas čaka la movida valenciana. Niso redki, ki odidejo od doma v petek zvečer in se ne vrnejo vse do nedelje popoldne.

23:00 De marcha
Čas je za začetek naporne noči. Med potjo z večerje naredite nekaj zavojev po ulicah in se sprehodite skozi Mercado Colón. Že samo glavno pročelje nekdanje modernistične tržnice z začetka prejšnjega stoletja je vredno ogleda v soju žarometov. Pod njeno streho boste našli prijetne kavarne in butike, z nekaj sreče pa boste ob kozarčku agua de Valencia lahko ujeli nekaj taktov džezovskih ritmov v živo. Tako imenovana valencijska vodica lahko pomeni dober začetek nočnega pohoda. Zmešajo jo iz penine, pomarančnega soka in raznih žganih pijač.

Na srečo lahko v Valencii skoraj vse dosežete peš. Pot nadaljujte mimo mestne hiše in stolnice do ulice Caballeros. Barrio del Carmen, kamor vstopite, je najpomembnejše območje nočnega življenja. Sangrija, chupitos, cubalibre ... doze so v Španiji še vedno zelo razkošne. Oprijete majčke, tesne kavbojke, visoke pete in sredozemsko grajena telesca vam ob zapeljivih španskih pogledih, spontanosti in neposrednosti zagotovo še dolgo ne bodo ušli iz spomina.

Ko nastopi druga ali tretja ponoči, se morajo vrata barov na tem koncu mesta zapreti. Če imate srečo in ste ob tem na notranji strani vrat, se fiesta nadaljuje v pozno jutro. Sicer pa se lahko razgledate še po kakšnem drugem koncu mesta in zavijete v bližnjo študentsko četrt.

Sobota

11:00 Med lignji in sočivjem
Če že ste v tretjem največjem španskem mestu, morate vsekakor obiskati največjo pokrito tržnico v deželi. Do poltretje popoldne vas vabijo prodajalci vsak dan svežih rib in morskih sadežev naravnost iz mestnega pristanišča el Grao ter svežega sadja in zelenjave z mednarodno znanega valencijskega vrta. Ta zalaga tudi večino slovenskih prodajaln s pomarančami, limonami, mandarinami, grenivkami in paradižnikom, poleg tega pa pridelujejo še odlične beluše in artičoke.

12:00 Svila
Čez cesto stoji Lonja, borza s konca 15. stoletja, v kateri so nekoč trgovali z vzorci svile. Gotska arhitektura, predvsem zaviti stebri, je Unesco prepričala, da jo je uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Če bo ob tej uri glava še bolela, ne zamudite horchate, valencijske osvežilne pijače, ki jo prodajajo skoraj na vsakem vogalu. Napravijo jo iz gomoljev užitne ostrice, vode in sladkorja. Pijača po videzu spominja na mleko, vendar ima prav poseben poživljajoč okus in seveda jo vedno postrežejo hladno.

13:00 Lačni?
Premik proti morju. V Port America's Cup je iz središča mesta najlaže priti s taksijem. Na severni strani popolnoma renovirane marine so restavracije in bari zrasli kot gobe po dežju. Z lahkoto boste našli kakšnega, ki pripravlja odlične španske in valencijske specialitete.

14:30 Proti vetru
Pred odhodom od doma si na spletni strani www.americascup.com oglejte program 32. America's Cupa, najprestižnejše regate na svetu, ki je tokrat pristala v Španiji, saj Švicarji, zmagovalci pred štirimi leti, pač nimajo morja. Valencia ima poleg razvijajoče se infrastrukture izjemne naravne razmere za izvedbo širokopoteznega projekta, kakršen je America's Cup. Potrudite se ujeti zanimive boje, a če vam ne bo uspelo, nič hudega: vsak dan si lahko ogledate jadrnice, ki zapuščajo marino ali se po treningu vanjo vračajo.

Regate lahko spremljate v Port America's Cup na velikem zaslonu v severnem delu marine ali na posebnih, temu namenjenih barkah.

V samem pristanišču si lahko ogledate makete zmagovalnih jadrnic vse od leta 1851. Od strani lahko pokukate v hangarje, če pa bi radi izkusili občutek na jadrnici med tekmovalno regato, se oglasite na simulatorju zraven baze moštva Alinghi.

21:00 V veter!
Plaža Malvarrosa severno od marine slovi po odličnih restavracijah in nočnem življenju. Sobotna noč na obali, pa naj bo to 24 ur na dan živa marina ali pa bližnja Malvarrosa, se bo dobesedno končala šele z jutrom. Spremljevalnih prireditev America's Cupa je kar nekaj. Toplo priporočamo koncerte, ki bodo ob večerih v marini popestrili jadralsko dogajanje.

Nedelja

10:00 V naravo
Sprehod po stari strugi reke Turia, ki je zaradi katastrofalne poplave leta 1957 po dokončanju umetnega kanala ostala suha, vam bo odprl popolnoma nov pogled na mesto. V strugi, čez katero se bočijo mostovi, so uredili parke, otroška igrišča, sprehajalne poti, gozdičke, koncertno dvorano, v zadnjem času pa je skoraj na obali v njej nastalo tudi sodobno Mesto znanosti in umetnosti, večinoma delo domačina Santiaga Calatrave, trenutno enega najvidnejših španskih arhitektov.

Ciudad de las Artes y las Ciencias se kljub sodobni arhitekturi odlično zliva z zeleno okolico. Priporočamo obisk Palače princa Filipa, odličnega interaktivnega muzeja, ter trenutno največjega oceanarija v Evropi, ki ga najdete le lučaj od muzeja.

14:00  Paella!
Čas za valencijsko specialiteto: z žafranom obarvano rižoto, ki lahko vsebuje morske sadeže (paella de marisco), piščanca (de pollo), zelenjavo (de verdura) ali vse našteto (paella mixta). Res pa je, da prvotna, torej paella valenciana, poleg riža vsebuje le bob in kunčje meso. Tudi takšno si v Valencii lahko omislite. Za sladico pa odličen mlečni riž (arroz con leche). Če vam je riža dovolj, pa ne zamudite natillas, redkega pudinga s piškotom in cimetom. Restaurante Torrijos, C/Doctor Sumsi, bo kar prava smer.

15:30 Kupica rdečega
Ko je telo sito, pride na vrsto še duša. Stolnica, ki jo lahko obiščete v središču mesta, se bohoti z osemkotnim zvonikom, ki je bil, dokler slavni srednjeveški vojščak El Cid Campeador konec 11. stoletja ni zasedel Valencie, pravzaprav minaret mestne mošeje. Spregledati ne smete niti širokega baročnega pročelja in zanimivih oken iz alabastra. Vendar pa je največje bogastvo cerkve kelih, za katerega pravijo, da je sam sveti gral, iz katerega je pil Kristus pri zadnji večerji.

Ker iz čaše nesmrtnosti verjetno ne boste mogli piti, vam ostane kozarček odlične rioje, ribere del duero ali lokalne gandíe ob katerem od obrokov izbrane španske kulinarike. Sprehodite se do Torres de Quart in Torres de Serranos. Impresivna sta oba para obrambnih stolpov nad vrati skozi nekdanje mestno obzidje.

16:30 Na vlak ali pred roge?
Še vedno v središču mesta: modernistična železniška postaja Estación del Norte je vsekakor vredna obiska. Zraven nje je arena za bikoborbe; če boste imeli srečo, boste lahko za nekaj trenutkov vanjo tudi poškilili.

19:00 V zrak
Na letališču Manises se bodo od vas poslovili s hasta luego. Do prihodnjič. Španija z Valencio vas bo gotovo tako očarala, da se boste vanjo z veseljem še kdaj vrnili.

Tekst: Tilen Gabrovšek
Foto: Ivana Krešić, Uroš Trujkić, ACM 2007

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol