18. 6. 2018, 07:28 | Vir: STA

Potres na Japonskem terjal smrtne žrtve

Profimedia

Zahod Japonske je danes stresel močan potres z magnitudo 6,1, v katerem so po prvih podatkih umrli najmanj trije ljudje, več kot 200 pa jih je bilo poškodovanih. V provincah Osaka in Hyogo je zaradi tresenja tal ostalo brez elektrike več kot 170.000 gospodinjstev, v več kot 100.000 pa je bila prekinjena oskrba s plinom.

Žarišče potresa je bilo v japonski provinci Osaka okoli deset kilometrov pod zemeljskim površjem. Tla so se stresla ob 7.58 po lokalnem času (00.58 po srednjeevropskem času). Oblasti po potresu niso izdale opozorila pred cunamiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za zdaj poročajo o najmanj treh smrtnih žrtvah. Med njimi je devetletne deklica, na katero se je zrušil zid v bazenu. Tudi starejšega, 80-letnega moškega, naj bi pod seboj pokopal zid, tretjo smrtno žrtev, 85-letnega moškega, pa knjižni regal.

V provincah Osaka in Hyogo je zaradi tresenja tal začasno ostalo brez elektrike več kot 170.000 gospodinjstev, v več kot 100.000 pa je bila prekinjena oskrba s plinom. Ker so se tla stresla zjutraj po lokalnem času, ko so bili številni na poti na delo, je veliko ljudi ostalo ujetih v dvigalih.

Zaradi potresa so ustavili hitre vlake, pa tudi druge vlake. Japonska televizija je predvajala posnetke potnikov, ki so zaradi tega izstopali na tire med postajami. Odpovedati so morali tudi okoli 80 letov z in na letališče v Osaki. V treh jedrskih elektrarnah v prefekturi Fukui pa niso zabeležili nobenih nenormalnosti, je sporočil distributer elektrike Kansai Electric.

Strokovnjaki svarijo, da bi lahko davišnjemu sledil še močnejši potres. Direktor divizije za potrese in cunamije na japonski meteorološki agenciji Toshiyuki Mutsumori je opozoril na možnost več manjših potresov v prihodnjih dneh in na nevarnost zemeljskih plazov in zrušenja hiš v Osaki in okolici.

Območje je leta 1995 stresel potres z magnitudo 7,3. Takrat je umrlo 6434 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.