5. 3. 2020, 12:18 | Vir: STA

Potrjen še drugi primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji

profimedia

V Sloveniji so danes potrdili še drugi primer okužbe z novim koronavirusom.

Kot je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, je bil novi okuženi v stiku s prvim okuženim. Slednji je imel veliko stikov.

29. februarja je iz Maroka že bolan potoval na beneško letališče, isti dan pa je bil zvečer na ljubljanski urgenci.

 
Kje se je gibal 'nulti' bolnik?

Prvi bolnik je v soboto ob 16.25 priletel na italijansko letališče Marco Polo v Benetkah. Gre za let maroške letalske družbe Royal Air Maroc iz Casablance s številko AT 938.

Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku, je danes pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Moški je po prihodu na beneško letališče z organizatorjem prevozov GoOpti pripotoval v Ljubljano. Še isti večer med 20. in 21.30 je moški zaradi poškodbe obiskal ljubljansko urgenco, kjer so ga obravnavali in poslali domov. V sredo pa je zaradi slabega počutja odšel v Zdravstveni dom Vič. Kot je izpostavila državna sekretarka Simona Repar Bornšek, je moški mimo vseh pozivov in navodil v zdravstveni dom prišel nenapovedan.

Njegova zdravnica preventivno ostala doma

Zdravnica, ki ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, je danes ostala doma.

Pirnatova je poudarila, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili ljudje na urgenci in na letalu, sicer majhna. A kljub temu skušajo zbrati čim več oseb, ki so bile v stiku z okuženim. Vse, ki so morda leteli z omenjenim letom ali so bili v soboto zvečer na ljubljanski urgenci, tako pozivajo, naj se jim javijo.

Kot je danes povedal minister Šabeder, je imel prvi bolnik v tem času kar veliko kontaktov. Prav med stiki s prvim bolnikom so danes dopoldne tudi potrdili novo okužbo. "Stroka je na delu, scenariji, ki so bili pripravljeni, tečejo," je dejal Šabeder.

Določenim osebam, ki so bile z okuženim v stiku, so tudi že odvzeli vzorce, rezultati zanje bodo znani popoldne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.