5. 6. 2020, 11:49 | Vir: STA

Potrjena okužba medicinske sestre v jeseniški bolnišnici

profimedia

V jeseniški bolnišnici so zaradi pozitivnega brisa na novi koronavirus pri eni zaposleni danes uvedli zaščitne ukrepe in prepovedali obiske. Kot je povedal v. d. direktorja bolnišnice Miran Rems, je okužena ena od medicinskih sester. Brise so odvzeli tudi ostalim zaposlenim. Na jeseniški šoli pa so zaprli oddelek, ki ga obiskuje hčerka okužene.

Rems je pojasnil, da do okužbe ni prišlo zaradi prenosa z bolnika, temveč je sodelavka zbolela doma. Po besedah epidemiologinje je najverjetnejši izvor družina, kjer so imeli pred kratkim obisk iz tujine. Po povratku z dopusta se je v četrtek slabo počutila in je šla na odvzem brisa, ki je popoldan pokazal, da je pozitivna na novi koronavirus.

V Splošni bolnišnici Jesenice so zvečer imeli krizni sestanek in kot je zagotovil Rems, izpeljali vse potrebne ukrepe za preprečitev širitve okužbe. Gastroenterološki oddelek, kjer je delala okužena in kjer je približno 20 bolnikov, so pretvorili v neke vrste izolirani oddelek. Tako bolniki zaenkrat ostajajo v bolnišnici, z njimi pa dela vedno ista ekipa.

Zaradi nastale epidemiološke situacije so celotno bolnišnico do preklica zaprli za obiske in odpovedali za ponedeljek načrtovane dogodke. Prav tako je do preklica pri porodu dovoljena prisotnost le zdravega partnerja oziroma ene zdrave osebe, so sporočili iz bolnišnice in dodali, da so ponovno uvedli tudi strožje ukrepe glede uporabe zaščitne opreme pri zaposlenih.

Medtem v bolnišnici čakajo tudi izvide testov, ki so jih že poslali v laboratorij. Zaenkrat so testirali 40 zaposlenih in 18 bolnikov, popoldan pa bodo testirali še popoldansko izmeno. Za šest oseb, s katerimi je okužena, ki je bila v službi le en dan, imela tesnejše stike, je epidemiologinja odredila tudi karanteno. "Danes čakamo, kakšni bodo rezultati brisov za nadaljnje ukrepanje," je povedal Rems.

Okužena ima hčerko, ki obiskuje drugi razred Osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice, kjer je zato danes njen razred ostal doma. Kot je pojasnil ravnatelj šole Robert Kerštajn, ga je v četrtek zvečer razredničarka obvestila, da je en od staršev sporočil, da je bil pri testiranju pozitiven na novi koronavirus. Ravnatelj je nato stopil v kontakt z epidemiologinjo in ravnal po njenih navodilih.

Zvečer je poklical vse starše sošolcev omenjene deklice in jim povedal, naj danes otroci ne hodijo v šolo, česar so se tudi vsi držali. Hčerka okužene bo danes verjetno testirana in če bo izid pozitiven, bo celoten oddelek, v katerem je 19 otrok, skupaj z razredničarko verjetno prihodnjih 14 dni ostal doma, pouk pa bo potekal na daljavo. Če bo test negativen, pa se bodo v ponedeljek lahko vrnili v šolo.

Pouk v drugih oddelkih šole medtem poteka nemoteno, le učilnica omenjenega oddelka je po prezračevanju in razkuževanju ostala zaprta. V šoli enako kot v drugih šolah sicer že vse od vstopa prvih otrok v šolo 18. maja izvajajo vse preventivne ukrepe v skladu z navodili, od zaščitnih mask do telesne distance in različnih protokolov.

"Vsi zapovedani ukrepi so veljali tudi na naši šoli in vsaj po besedah epidemiologinje smo lahko vzor ter glede tega ne bi smelo biti težav," je izpostavil Kerštajn.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.