A.B. | 17. 1. 2022, 22:20

POTRJENO: v zdravstvenem domu ponesreči cepili s fiziološko raztopino

Profimedia

Iz zdravstvenega doma Šentjur je prispela novica, da so 36 osebam ponesreči, namesto cepiva proti covid-19, vbrizgali odmerek fiziološke raztopine. Direktorica zdravstvenega doma je za N1 Slovenija potrdila, da je šlo za napako, o kateri so že obvestili NIJZ in 'cepljene' posameznike. 

Po poročanju N1 Slovenija se je v zdravstvenem domu Šentjur pripetila napaka, zaradi katere je 36 oseb namesto cepiva proti covidu-19 prejelo fiziološko raztopino. Osebe, ki bi v resnici morale prejeti odmerek cepiva Comirnaty (proizvajalca BioNTech/Pfizer), so bile o storjeni napaki hitro obveščene, z dogodkom pa je bil seznanjen tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. 

Direktorica zdravstvenega doma, Melita Tasić Ilić, je za N1 Slovenija pojasnila, kako je prišlo do zamenjave cepiva s fiziološko raztopino. Nenamerna napaka se je zgodila medtem, ko so iz vial (v vsaki viali je šest odmerkov cepiva) jemali cepiva, ki bi jih bilo potrebno pred nadaljnjim injiciranjem razredčiti s fiziološko raztopino. Injekcije so bile že napolnjene s fiziološko raztopino, v nekaterih pa še ni bilo dodano cepivo - zato je 36 oseb prejelo zgolj fiziološko raztopino, ki pa zdravju ni škodljiva. 

Napako so odkrili potem, ko so opravljali nadzor nad postopkom cepljenja. ''Ko pocepimo eno skupino ljudi, gremo čez seznam ... Preštejemo viale,'' je razložila Tasić Ilić in dodala, da so se osebe, ki niso prejele pravega odmerka cepiva, na obvestilo o napaki odzvale z razumevanjem. ''Vsi poklicani so napako sprejeli z razumevanjem, prišli pa so tudi nazaj,'' je nadaljevala direktorica. 36 oseb se je tako znova zglasilo v zdravstvenem domu Šentjur in sicer v pretekli petek, soboto in nedeljo, ko so, po zagotovilu direktorice Tasić Ilić, prejeli odmerke pravega cepiva proti covidu-19.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord