28. 5. 2020, 07:01 | Vir: STA

Povprečen Američan od začetka epidemije pridobil 2,3 kilograma

Xinhua/STA

Anketa organizacije OnePoll, ki jo je naročilo podjetje Naked Nutrition, kaže, da je povprečen Američan od začetka epidemije novega koronavirusa v ZDA konec marca pridobil 2,3 kilograma dodatne teže. Anketa Urada za štetje prebivalstva ZDA pa ugotavlja rast simptomov klinične depresije in občutka tesnobe.

Okoli dve tretjini od 2000 udeležencev ankete OnePoll sta povedali, da jim je covid-19 povsem zmešal vse načrte, ki so jih imeli za zdravo življenje v letošnjem letu. Polovica jih je obupala nad ciljem privlačnega telesa do poletja, 49 odstotkov jih je prepričanih, da se ne bodo nikoli vrnili na nižjo težo pred epidemijo, tretjina pa je povečala uživanje alkohola.

Okrog 65 odstotkov udeležencev ankete je priznalo, da so se malce "zapustili", vendar pa so večinoma optimistični, da bi z osmimi tedni redne vadbe lahko shujšali na staro težo. Kar 54 odstotkov jih je zatrdilo, da se trudijo uživati zelenjavo in zdravo hrano, obenem pa se jih 64 odstotkov počuti manj zdrave kot pred koronavirusom.

Za rekreacijo se znajdejo različno in 64 odstotkov jih sedaj telovadi doma, 48 odstotkov se sprehaja, 64 odstotkov pa telovadi ob pomoči različnih telefonskih aplikacij.

Američani so bili skoraj dva meseca večinoma doma, telovadnice so bile zaprte, izlete do trgovine pa so izkoriščali za zalaganje z nezdravo hrano in alkoholom za tolažbo v hudih časih.

Anketa Urada za štetje prebivalstva, ki je bila med 42.000 gospodinjstvi izvedena med 7. in 12. majem, pa ugotavlja, da je v času epidemije 30 odstotkov Američanov občutilo tesnobo, 24 odstotkov pa je imelo simptome klinične depresije. Številke so skoraj dvakrat višje od običajnih.

V New Yorku, ki ga je epidemija covida-19 najbolj prizadela, je sicer manj primerov depresije kot v nekaterih drugih zveznih državah, ki so manj prizadete, kot na primer Misisipi. Bolj depresivni so tisti z manj denarja. Okrog 60 odstotkov tistih z višjim dohodkom od 150.000 dolarjev na leto v zadnjih dveh mesecih ni bilo zaskrbljenih, 68 odstotkov tistih z dohodki pod 25.000 dolarjev na leto pa so bili zaskrbljeni vsak dan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.