5. 4. 2021, 16:46 | Vir: STA

Povsod še strožji ukrepi, a v eni evropski državi se življenje vrača v normalne tirnice

Shutterstock
Povsod še strožji ukrepi, a v eni evropski državi se življenje vrača v normalne tirnice (foto: Shutterstock)

Na Portugalskem so z današnjim dnem še dodatno omilili ukrepe, namenjene zajezitvi epidemije novega koronavirusa. Bari in restavracije lahko tako po več kot dveh mesecih znova strežejo goste, čeprav le na odprtih terasah. Ljudje lahko znova brez omejitev zapuščajo območje, kjer živijo. Odpirajo se tudi druge ustanove, storitve in šole.

Še vedno sicer v veljavi ostaja vrsta omejitev. Bari in restavracije smejo tako streči le zunaj, in sicer do 22.30 med tednom ter 13. ure ob koncu tedna in za praznike. Za isto mizo lahko sedijo največ štirje gosti.

Medtem ko sme 10,3 milijona ljudi znova zapuščati območja, kjer živijo, ne da bi pri tem navajali "utemeljen razlog", pa nadzor na zunanjih mejah zaenkrat ostaja. Muzeji in galerije, trgovine, ki niso večje od 200 kvadratnih metrov, fitnesi in tržnice so znova odprti, a ob spoštovanju strogih higienskih ukrepov. Pouk v živo so razširili še na dijake srednjih šol. Osnovnošolci so se v šolske klopi vrnili že 15. marca. Pred tremi tedni so se na Portugalskem znova odprli tudi frizerski saloni in knjigarne.

Do odpiranja prihaja v času, ko večina drugih, med drugim Francija in Nemčija, spričo tretjega vala epidemije uvajajo strožje ukrepe.

A medtem ko so še januarja na Portugalskem nekaj časa beležili celo najvišje število novih okužb glede na število prebivalstva na svetu in so bolnišnice pokale po šivih, je tam situacija zdaj najboljša v Evropi. Strogo zaprtje se je očitno izplačalo, saj je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev tam zdaj le okoli 60; januarja je presegala 1600.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.