Jaka Tomc | 31. 1. 2021, 12:47

Pozabite na kable in polnilne postaje, prihaja tehnologija popolnega brezžičnega polnjenja

mi.com

Xiaomi je najavil brezžični polnilni sistem, ki bo lahko polnil naprave v radiju nekaj metrov. Polniti bo možno več naprav hkrati, fizične ovire pa naj ne bi zmanjšale učinkovitosti, piše The Verge. 

Sistem Mi Air Charge Technology temelji na prostorskem pozicioniranju in prenosu energije. Antene, vgrajene v sistemu, samodejno zaznajo lokacijo pametnega telefona, medtem ko druge antene - teh naj bi bilo kar 144 - prenašajo milimetrske valove neposredno v telefon s pomočjo tehnologije oblikovanja snopa, ki se uporablja pri brezžičnih omrežjih.

Za potrebe futurističnega načina polnjenja so pri Xiaomiju razvili posebne vgrajene antene za pametne telefone. Signalna antena javlja lokacijo, sprejemna antena, ki je pravzaprav sestavljena iz 14 anten, pa pretvori valove polnilnega sistema v električno energijo.

Pri Xiaomiju trdijo, da bo s tehnologijo mogoče polniti tudi pametne ure in fitnes zapestnice. Njihov cilj je ustvariti brezžično dnevno sobo, kjer naj bi zvočnike, luči in ostale pametne naprave polnil centralni sistem. Predstavniki podjetja so sicer potrdili, da tehnologija v komercialne namene letos zagotovo še ne bo na voljo, niso pa želeli razkriti natančnejšega datuma.

Seveda pa ni odveč opozorilo, da moramo biti skeptični do tovrstne tehnologije, dokler ne pride na trg. V preteklosti so bili namreč primeri, ko so podjetja na veliko razglašala prihod brezžičnega polnjenja, a se ni kaj dosti zgodilo. Xiaomi je sicer v zadnjih letih naredil več pomembnih korakov k brezžičnemu polnjenju, še piše The Verge.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord