22. 8. 2019, 15:03 | Vir: STA

Požar na Cerju skoraj pogašen, požarišče bodo še nadzorovali

STA/Rosana Rijavec

Požar na Cerju je skoraj pogašen in lokaliziran, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. Helikopterji so že zaključili z delom, ostajajo pa v pripravljenosti. Na območju požara ostaja tudi požarna straža. Ponovno so odprli magistralno cesto Miren-Opatje Selo.

Danes dopoldan je požar gasilo okrog 190 gasilcev, pri čemer so nekateri izmed njih prišli tudi iz notranjske regije. Bližnjo vas Lokvico in kmetijske površine so gasilci uspeli zavarovati pred ognjenimi zublji. Kolikšna je škoda, pa bodo v prihodnjih dneh ocenili zaposleni Zavoda za gozdove Slovenije.

Dopoldan so si požarišče ogledali tudi kriminalisti, saj bi lahko bil požar tudi posledica kaznivega dejanja. Na območju požara za zdaj ostaja 30 gasilcev. Kot je povedal Kosmač, bodo območje opazovali s Pomnika miru na Cerju, od koder je lep razgled na celotno območje požara.

Po Kosmačevih besedah se je državni načrt za pomoč ob večjih naravnih nesrečah, ki ga bodo popoldan preklicali, pokazal kot zelo koristen v požarih večjega obsega. Tega mnenja je tudi vodja intervencije Simon Vendramin, ki poudarja, da večdnevno delo pri gašenju izčrpa ljudi, državni načrt pa omogoča izmenjevanje večjega števila gasilcev.

Glede na to, da se požar od noči ni razširil na večje območje, še vedno veljajo ocene, da je pogorelo okrog 100 hektarov podrasti ter borovega in listnatega gozda. Gorelo je na precej zaraščenem in deloma celo neprehodnem terenu, zato je bilo gašenje močno oteženo. Ovirala ga je tudi močna burja.

Območje Cerja je bilo v času prve svetovne vojne del soške fronte, zato so na njem še mnoge ostaline iz tega obdobja. Glede na to so bili na območju požara ves čas prisotni tudi pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.