25. 4. 2021, 09:08 | Vir: STA

Požar na covidnem oddelku v bagdadski bolnišnici vzel najmanj 82 življenj

profimedia

V požaru, ki je izbruhnil na oddelku za covidne bolnike bolnišnice v Bagdadu, je danes umrlo 82 ljudi, 110 je bilo poškodovanih, so sporočile tamkajšnje oblasti. Požar je povzročila eksplozija v skladišču jeklenk s kisikom.

Požar se je hitro razširil, saj bolnišnica po navedbah civilne zaščite ni imela protipožarnega sistema, zaradi visečih stropov pa so se ognjeni zublji razširili na vnetljive stvari.

Iraške bolnišnice so zaradi dolgoletnega konflikta slabo vzdrževane, primanjkuje jim zdravil in bolnišničnih postelj. Incident v bolnišnici Ibn al Hatib, kjer zdravijo najtežje primere covida-19 v Bagdadu, je sprožil ogorčenje na družbenih medijih, vse glasnejši so pozivi k odstavitvi ministra za zdravje Hasana al Tamimija.

Premier Mustafa al Kademi je zahteval preiskavo o vzroku požara in razglasil tridnevno žalovanje.

Požar se je sredi noči, ko so bili ob 30 covidnih bolnikih na oddelku intenzivne nege številni sorodniki, razširil v več nadstropij. Na posnetkih, objavljenih na družbenih medijih, je videti gasilce, ki poskušajo pogasiti ognjene zublje, medtem ko poskušajo bolniki in njihovi sorodniki zbežati na varno.

Večina žrtev je po navedbah civilne zaščite umrla, ker so jih morali premestiti in so jih odklopili z ventilatorjev za predihavanje, preostali pa so umrli zaradi vdihavanja dima.

Gasilci in pripadniki civilne zaščite so iz goreče zgradbe rešili več kot 200 ljudi. Po podatkih iraškega notranjega ministrstva je v požaru umrlo 82 ljudi, 110 je bilo poškodovanih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.