16. 5. 2017, 08:49 | Vir: STA

Požar na Vrhniki je pod nadzorom, priporočilo omejitve gibanja na prostem pa še velja!

Požar, ki je v ponedeljek zvečer izbruhnil v tovarni Kemis na Vrhniki, so ponoči uspeli lokalizirati in je pod nadzorom. Še vedno pa velja poziv civilne zaščite okoliškim prebivalcem, naj omejijo gibanje na prostem in se zadržujejo v zaprtih prostorih.

Kot je za STA pojasnil poveljnik štaba Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh, so požar lokalizirali malo po polnoči. Požarna straža požar, ki je že skoraj pogašen, še vedno varuje, saj se občasno še pojavljajo manjši izbruhi.

Vzrok požara še ni znan, saj strokovne službe še niso opravile ogleda, je še pojasnil Razdrh. Prav tako bodo strokovne službe ugotavljale, ali so zaradi nevarnih odpadkov, ki jih skladiščijo v Kemisu, kakšne posledice. Razdrh sicer ocenjuje, da neposrednega ogrožanja ni bilo.

Kljub temu do preklica ostaja v veljavi poziv okoliškim prebivalcem, naj omejijo gibanje na prostem. To po Razdrhovih besedah ne pomeni, da ne smejo zapuščati domov, le omejijo naj večje zunanje aktivnosti.

Zaradi požara sicer ostaja evakuiranih 11 prebivalcev dveh okoliških hiš.

Požar je izbruhnil zvečer malo pred 20. uro. Kot so danes sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je v gašenju sodelovalo 256 gasilcev okoliških gasilskih društev ter društev in brigad iz območja Ljubljane in Kranja. Po do sedaj razpoložljivih podatkih sta zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima iskala dva gasilca.

Kemis je družba, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst odpadkov. Direktor Kemisa Emil Nanut je za Odmeve na Televiziji Slovenija povedal, da imajo v skladišču okoli 1500 ton različnih vrst nevarnih odpadkov, kot so odpadna olja, laki, topila, barve in zdravila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.