25. 2. 2021, 10:33 | Vir: STA

Požar popolnoma uničil Mozirsko kočo na Golteh

PU Celje

Na Golteh je v sredo zvečer zagorela Mozirska koča. Ogenj je kočo, katere manjši del je bil pozidan, večina objekta pa lesena, v celoti uničil. Gasilci so požar v večernih urah pogasili. Na kraju požara je vso noč ostala ekipa gasilcev in dva policista Policijske postaje Mozirje, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Celje.

S Planinske zveze Slovenije (PZS) so sporočili, da vzrok požara, ki je uničil priljubljeno planinsko Mozirsko kočo, še ni znan. Kriminalisti pa bodo v naslednjih dneh nadaljevali ogled pogorišča.

Po navedbah zveze je Uprava RS za zaščito in reševanje prvo obvestilo o požaru prejela v sredo okoli 19.30, ko jih je oseba iz Mozirja obvestila, da je videti, kot da na Golteh gori. Takoj so se aktivirali mozirski gasilci in poklicali še pet sosednjih društev in ter se odpeljali do koče. Po besedah vodje intervencije Staneta Weissa je skupno sodelovalo 88 gasilcev s 16 vozili. Zaradi poledenele ceste in strmega pobočja okoli stavbe pa je bilo gašenje oteženo.

Ko so prispeli na območje, je bilo videti, da je požar že močno zajel kočo. Tako da je bilo samo reševanje koče nemogoče, zato so predvsem želeli omejiti požar, je po navedbah PZS še povedal Weiss. Pojasnil je, da so požar gasili dve uri, na kraju pa ostajajo toliko časa, dokler se bo na pogorišču še kadilo.

Nastala je velika škoda, tako za lastnika koče, Planinsko društvo Mozirje, kot za celotno planinsko organizacijo. Predsednik Planinskega društva Mozirje Boštjan Goličnik, ki je bil med prvimi gasilci, pravi, da je zanje škoda ogromna, četudi je bila koča zavarovana.

Kot je dejal, je bila koča zelo pomembna za njihovo društvo

Lani so sklenili pogodbo z novo najemnico, te dni so se z njo pogovarjali o podaljšanju, saj so bili obojestransko zadovoljni. Koča je bila v poletnem času zelo lepo obiskana in planinci so hvalili osebje in ponudbo.

"Prehitro je, da bi lahko karkoli govorili o poteku sanacije, načrtih za prihodnost in sami gmotni škodi," je še dejal Goličnik, ki pa vseeno ostaja optimističen. "Dobivam številne klice krajanov, ki nas podpirajo in bodrijo. Koča je v preteklosti že dvakrat pogorela, zdaj tretjič, in vem, da bo tudi v tretje tukaj nekje stala nova koča," so njegove besede še navedli v sporočilu PZS.

V dobrih treh letih je sicer na območju PU Celje to že tretja koča, ki jo je ogenj v celoti uničil.

Oktobra leta 2017 je zagorel Kocbekov dom na Korošici. V tem primeru so policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili državljanko Poljske.

Pred dvema letoma je zaradi napake na električni napeljavi v celoti pogorel Frischaufov dom na Okrešlju. Tuja krivda za nastanek požara pa je bila izključena.

Mozirska koča stoji na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt ali Mozirskih planin. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva in jo odprla 5. oktobra leta 1896. Povečali in preuredili so jo leta 1920. Leta 1929 so poleg stare koče postavili novo poslopje, ki je bilo namenjeno predvsem smučarjem. Leta 1933 so mozirski planinci zgradili še eno kočo. Vse koče je nemški okupator požgal 5. avgusta leta 1942.

Celjski planinci so leta 1946 zgradili novo kočo, ki pa je v gozdnem požaru julija leta 1950 pogorela. Kočo so obnovili in jo odprli 9. septembra leta 1951. Mozirski planinci so v zadnjih letih kočo temeljito obnovili. Prenovili so notranjost, izvedli energetsko sanacijo, predlani so uredili še leseno fasado.

Po zadnjih obnovah je bilo po podatkih PZS v dveh gostinskih prostorih 70 sedežev in v sobah 57 ležišč

Zaradi ukrepov omejitve širjenja koronavirusa je bila koča zaprta, njena najemnica jo je redno obiskovala in urejala. Nazadnje je bila v njej v torek in po njenih besedah je bilo vse videti v normalnem stanju.

Pogorišče so si danes skupaj s predstavniki društva ogledali tudi predstavniki PZS, v naslednjih dneh se bodo vodstvo planinske zveze in društvo sestali ter se dogovorili o nadaljnjih korakih, je napovedal generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.

Po njegovih besedah se v PZS močno zavedajo problemov s požarno varnostjo in so zato lani z Zavarovalnico Triglav 11. sezono vseslovenske akcije Očistimo naše gore posvetili ravno temu področju. V ta namen so med 52 planinskih koč po Sloveniji, ki so se prijavile na razpis, razdelili 152 protipožarnih ampul, so še na navedli v sporočilu.

Ob tem na PZS zainteresirano medijsko javnost in planince prosijo, da se v prihodnjih dneh zaradi preiskave požara in zavarovanega območja ne gibljejo v okolici koče.

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice