16. 4. 2019, 08:02 | Vir: STA

Požar v Notre Dame pod nadzorom

Profimedia

Po več urah boja z ognjem v pariški katedrali Notre Dame so gasilci zgodaj zjutraj sporočili, da je požar pod nadzorom. Državni sekretar na francoskem notranjem ministrstvu Laurent Nunez, ki je davi obiskal požarišče, je dejal, da je "nevarnosti ognja konec", da pa je vprašanje, kako je požar prestala struktura katedrale.

Povedal je še, da je na prizorišču še vedno okoli sto gasilcev, ki ogenj gasijo od zunaj. Ali bodo lahko gasilci delo nadaljevali tudi v notranjosti znamenite katedrale, pa bo besedah državnega sekretarja znano po dopoldanskem sestanku strokovnjakov za gradbeništvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer, okoli 23. ure so gasilci ocenili, da je struktura zgradbe, vključno z zvonikoma, rešena, davi okoli 3. ure pa so sporočili, da ponekod še tli, a je požar popolnoma pod nadzorom.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nekaj pred polnočjo na prizorišču požara potrdil, da so se izognili najhujšemu. Zatrdil je tudi, da bodo spomenik obnovili. Že danes naj bi tako po vsej Franciji steklo zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Zaenkrat ni znano, zakaj je začelo goreti, so pa na katedrali potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

V požaru sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja. En gasilec je hudo poškodovan.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.