16. 4. 2019, 11:57 | Vir: STA

Požar v pariški katedrali Notre Dame pogašen, Francozi obljubljajo donacije!

profimedia

Požar v znameniti katedrali Notre Dame v Parizu je pogašen, so danes sporočili tamkajšnji gasilci. Navedli so še, da so bili v požaru lažje poškodovani en gasilec in dva policista, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Uspelo nam je popolnoma pogasiti požar," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik pariških gasilcev Gabriel Plus. Dodal je, da bodo gasilci danes še ostali na pogorišču.

Gasilci so tudi sporočili, da so po deveturnem boju z ognjenimi zublji uspeli ohraniti konstrukcijo katedrale in rešiti najpomembnejša umetniška dela. Pri gašenju je sodelovalo okoli 400 gasilcev.

Obnova že zdaj stala celo bogastvo

Številni Francozi so danes že obljubili donacije v višini več sto milijonov evrov za obnovo pariške katedrale Notre Dame, ki jo je uničil požar. Gasilci so požar pogasili več kot 12 ur po izbruhu, še vedno pa ni jasen obseg škode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je zatrdil, da bodo spomenik obnovili. Že danes pa je zasebna Fundacija za francosko dediščino po vsej Franciji začela zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Premožnejši Francozi drug za drugim obljubljajo finančna sredstva za obnovo cerkve. Francoski milijarder Bernard Arnault je danes sporočil, da bo skupaj s svojim konglomeratom z luksuznimi izdelki LVMH podaril 200 milijonov evrov. Pred tem pa je njegov rival Kering, ki ga je ustanovil milijarder Francois Pinault ponudil 100 milijonov evrov za popolno obnovo Notre Dame.

Predsednica širše regije Pariza Ile-de-France Valerie Pecresse namerava za obnovo katedrale nameniti deset milijonov evrov.

Pariška županja Anne Hidalgo pa je predlagala organizacijo mednarodne donatorske konference za Notre Dame. Pomoč je že v ponedeljek obljubila tudi Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ki je katedralo uvrstila na seznam svetovne dediščine leta 1991.

Prvi mož francoskega lesarskega podjetja Charlois Sylvain Charlois pa je za radio Franceinfo dejal, da bodo za obnovo namenili najboljše hrastove hlode. "Obnova bo zagotovo trajala leta, če ne desetletja, in potrebovali bodo na tisoče kubičnih metrov lesa. Morali bomo najti najboljše primerke z velikim obsegom," je dejal.

Struktura sedaj porušene strehe je bila narejena iz lesa, vsak tram pa narejen iz enega hrasta v tesnem prepletu, zaradi česar se je ta del strukture imenoval tudi gozd, piše AFP.

Vzroki požara še vedno neznanka

Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer, okoli 23. ure so gasilci ocenili, da je konstrukcija zgradbe, vključno z zvonikoma, rešena. Davi okoli 3. ure pa so sporočili, da ponekod še tli, a je požar popolnoma pod nadzorom.

Zaenkrat ni znano, zakaj je začelo goreti, so pa na katedrali potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

V požaru sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja. V požaru so bili lažje poškodovani en gasilec in dva policista.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.