21. 7. 2017, 10:25 | Vir: STA

Požar v Zalogu pri Novem mestu so ukrotili, zdaj pa ugotavljajo, kako se je to lahko zgodilo!

Rasto Božič/STA

Po pogasitvi požara v podružnici za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, ki je izbruhnil v četrtek nekaj po 16. uri, se bo lahko začelo ugotavljanje vzrokov zanj, pristojne službe pa bodo začele presojati tudi posledice za okoliške prebivalce in okolje. Odpira se tudi vprašanje ustreznosti objekta.

Gasilcem je požar sicer zvečer uspelo omejiti znotraj obrata, a predvidoma bo njegovo gašenje trajalo še proti jutru.

Pri gašenju se je v četrtek aktiviralo nekaj manj kot 200 gasilcev oz. vsi razpoložljivi novomeški poklicni in prostovoljni gasilci ter gasilci iz nekaterih okoliških občin. Približno deset se jih je pri gašenju lažje zastrupilo, pet so jih pregledali v novomeški bolnišnici.

Ogenj je po navedbah gasilcev zajel tako plastične odpadke, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesne sekance in lesne odpadke, vnel pa se je tudi del sistema s sončnimi celicami.

Gasilcem je uspelo obvarovati bližnje stanovanjske hiše, del prebivalcev pa so začasno umaknili z domov. Na terenu so bile kmalu pristojne vladne službe, koordinacijo pa je prevzel poveljnik štaba civilne zaščite Srečko Šestan. Prizorišče požara si je že zvečer ogledala tudi okoljska ministrica Irena Majcen.

Šele ko bo požar dokončno pogašen, bodo lahko kriminalisti začeli ugotavljati vzroke zanj, je pa Šestan v četrtek za TV Slovenija povedal, da so se požari pojavili na več koncih objekta, tako da je bilo naenkrat več žarišč, kar je po njegovih besedah malo čudno. Po pogasitvi bo znano tudi, kaj natančno je zgorelo, pristojne službe pa bodo lahko začele ugotavljati, kakšne bodo posledice za okoliške prebivalce in okolje.

V tem objektu za predelavo odpadkov je sicer v preteklosti že nekajkrat zagorelo, več okoličanov in okoljevarstvenikov pa je že večkrat tudi skušalo opozoriti na ekološki problem omenjenega obrata. Majcnova je za TV Slovenija pojasnila, da so si okoljske inšpekcijske službe podjetje Ekosistemi nazadnje ogledale 20. junija. Pri tem so bile ugotovljene določene pomanjkljivosti, izdana je bila ustna odločba za ureditev samega skladiščnega prostora.

Gre za tretji večji požar v tovrstnih obratih v kratkem času, po tistem najbolj odmevnem v vrhniškem Kemisu in manjšem v ljutomerskem podjetju Eko Plastkom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.