19. 7. 2017, 13:04 | Vir: STA

Požara pri Splitu še niso lokalizirali

Hina/STA

Letala še naprej gasijo požar na širšem območju Splita, v katerem je od nedelje zgorelo 4500 hektarjev gozdov in kmetijskih površin. Gasilci so sporočili, da požar ni še lokaliziran, a razmere nadzorujejo. Split je tudi danes v dimu zaradi požara na severni strani planine Mosor. Požar pa je razplamtel politično ozračje na Hrvaškem.

Poveljnik splitskih gasilcev Ivan Kovačević je danes povedal, da požar ne ogroža več ljudi niti objektov ter da ni razloga za paniko zaradi dima. Za hrvaški radio je pojasnil, da nenehno preverjajo koncentracijo škodljivih plinov v zraku. Zatrdil je, da je vse v redu, čeprav se dim spušča z Mosorja.

Pričakuje, da bodo gasilska letala danes dokončno pogasila požar.

Dejal je še, da nevarnost ne grozi niti z mestnega odlagališča Karepovac, ki je bilo med požarom potencialna ekološka bomba. Neprijeten vonj pa je posledica izhlapevanja vode, s katero so zalili odlagališče, da bi preprečili širjenje ognja in eksplozije nevarnih plinov, je pojasnil.

V hrvaškem elektrogospodarstvu (Hep) so zanikali ugibanja, da je požar pri kraju Tugare v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil zaradi iskre iz daljnovoda. Kot je danes povedal direktor distribucije Hepa Miroslav Mesić, so ugotovili, da je požar izbruhnil 45 minut po polnoči, okvara na daljnovodu pri viru požara pa se je zgodila deset minut kasneje. Zato sklepajo, da požar ni bil posledica iskre z daljnovoda.

Policija ni še objavila rezultatov svoje preiskave o vzroku katastrofalnega požara, ki je ogrožal vzhodna predmestja Splita. Nekateri prebivalci območja so prepričani, da je bil požar pri Tugarah podtaknjen, a za svoje trditve nimajo nobenih dokazov.

Prebivalci območja med Omišem in Splitom, ki ga je zajel velikanski požar, nenehno izražajo hvaležnost gasilcem, ki so brez premora tudi več kot 24 ur pomagali gasiti ogenj, čeprav so se borili s pomanjkanjem sodobne gasilske opreme. Mnogi pa so nezadovoljni z organizacijo celotne reševalne akcije, ki je razkrila veliko slabosti.

O višini gmotne škode še ni mogoče govoriti, a premier Andrej Plenković je napovedal, da bodo po verjetni razglasitvi elementarne nesreče za območje splitsko-dalmatinske županije zagotovili proračunski denar za pomoč prebivalstvu. Povedal je, da so gasilstvo uvrstili v strategijo nacionalne varnosti in bodo lahko dodatno opremo za gasilce, policijo in oborožene sile zahtevali iz skladov Evropske unije.

Splitski požar je imel tudi politično dimenzijo. V torek je namreč odstopil podpredsednik vlade in minister za obrambo, upokojeni general Damir Krstičević, potem ko je predsednica države in vrhovna poveljnica hrvaških oboroženih sil Kolinda Grabar-Kitarović v Salzburgu izjavila, da je vojska prepozno prispela na pomoč gasilcem.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ostro kritiziral izjave predsednice države in ni sprejel odstopa ministra. Krstičević se nato ni več oglasil, Grabar-Kitarovićeva pa je naknadno pojasnila, da ni kritizirala Krstičevića, in ocenila, da je bila njegova odločitev o odstopu nepotrebna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.