14. 9. 2020, 08:08 | Vir: STA

Požari na severozahodu ZDA uničili že 1,6 milijona hektarjev površin in zahtevali 35 življenj

Profimedia

Na severozahodu ZDA so tudi v nedeljo divjali požari v naravi, ki so doslej od sredine avgusta v Kaliforniji, Oregonu in državi Washington uničili že več kot 1,6 milijona hektarjev površin, skoraj 10.000 hiš in drugih objektov, povzročili množične evakuacije in zahtevali 35 življenj.

V Kaliforniji je doslej umrlo 24 ljudi, deset mrtvih so potrdili v Oregonu, ena oseba pa je umrla v Washingtonu. Požari divjajo v naravi, vendar pa je gost dim zajel tudi metropole kot so San Francisco, Portland in Seattle. Gost dim je sreča v nesreči, saj ob tem, ko otežuje delo gasilcev s slabo vidljivostjo, jim obenem pomaga, ker zakrito sonce pomeni nižje temperature.

V Kaliforniji je v vojni proti 29 večjim požarom 17.000 gasilcev, nekaj manj jih je v Oregonu, kjer je bilo v nedeljo 34 aktivnih požarov. Iz Oregona je prišla dobra novica, da so našli okrog 50 ljudi, ki so jih v območju mesta Ashland pogrešali od konca prejšnjega tedna. Našli so tudi štiri trupla, ena oseba pa ostaja pogrešana.

Pozivi za evakuacije se vrstijo drug za drugim, ker požar spreminja smer z vetrom in ljudje v begu za življenje puščajo za seboj vse svoje premoženje.

Uničenje v Kaliforniji si bo predvidoma danes ogledal tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki je v nedeljo v Nevadi na političnem zborovanju "odkril" vzrok požarov. Zatrdil je, da so požari posledica slabega upravljanja z gozdovi.

Demokratski guvernerji treh najbolj prizadetih držav pa trdijo, da ni nobenega dvoma, da gre za posledice podnebnih sprememb. Ekstremne razlike v temperaturah v časih z obilnimi padavinami povzročajo bujno rast vegetacije, ko pa nastopi sušno obdobje, je na voljo še preveč goriva za gozdne požare.

"Naravnost noro je, da imamo predsednika, ki v času, ko gori celotna zahodna obala ZDA, zanika, da gre ne le za požare v naravi, ampak podnebne požare," je dejal guverner Washingtona Jay Inslee.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel