5. 1. 2020, 12:32 | Vir: STA

Požari v Avstraliji zdaj ogrožajo tudi ključno populacijo koal

profimedia

Najmanj polovica edine populacije koal v Avstraliji, ki je brez bolezni in velja za ključno za prihodnost vrste, bi lahko bila mrtva ali hudo poškodovana v uničujočih požarih, ki so divjali na otoku Kangaroo, so danes sporočili reševalci.

Na otoku Kangaroo, ki leži južno od obale zvezne države Južna Avstralija in je zelo priljubljen med turisti, živijo številne populacije domorodnih živali, med njimi tudi koale, katerih število ocenjujejo na 50.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere so se v zadnjih dneh še poslabšale, tudi na otoku Kangaroo, kjer se požar hitro širi in je uničil že 170.000 hektarjev oziroma tretjino otoka.

"Več kot 50 odstotkov (populacije) je izgubljene," je za AFP povedal Sam Mitchell iz parka divjih živali otoka Kangaroo.

Poškodbe so po Mitchellovih besedah izjemne. Mnoge živali so ostale brez naravnega okolja, kamor bi se lahko vrnile, zato bi v prihodnjih tednih lahko nastopil problem stradanja.

Raziskava univerze Adelaide, objavljena julija lani, je pokazala, da je vrsta koal na Kangarooju še posebej pomembna za preživetje širše populacije, saj je edina večja skupina koal brez klamidije.

Bakterijska okužba s klamidijo, ki pri vrsti povzroča slepoto, neplodnost in smrt, je sicer razširjena pri koalah v zveznih državah Queensland in Novi Južni Wales, pojavlja pa se tudi v Viktoriji.

V uničujočih požarih, ki od septembra lani divjajo na obsežnem jugovzhodnem delu Avstralije, naj bi samo v zvezni državi Novi Južni Wales po ocenah znanstvenikov umrlo skoraj 500 milijonov divjih živali, med njimi sesalcev, plazilcev in ptic.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.