26. 7. 2018, 15:20 | Vir: STA

Požari v okolici Aten posledica pretrgane električne napeljave

Profimedia

Uničujoče gozdne požare vzhodno od Aten je zakrivila potrgana električna napeljava, je danes izjavil župan kraja Penteli, ki leži na pobočju nad uničenimi letovišči na polotoku Atika. Število smrtnih žrtev požarov je medtem naraslo na 82, še vedno je veliko pogrešanih. Požari, ki bi lahko ogrožali naselja, so pod nadzorom ali pogašeni.

"Videl sem potrgano napeljavo. S tem se je vse začelo," je za grški radio 24/7 dejal župan Dimitris Stergiu in pojasnil, da je to sprožilo iskre, ki so zanetile ogenj. Gasilci medtem niso podali mnenja o tem, kaj je povzročilo požare, je pa pravosodje že v sredo odprlo preiskavo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Grški obrambni minister Panos Kamenos, ki so ga med današnjim obiskom v prizadetem letovišču Mati prebivalci obtožili, da so jih oblasti pustile na cedilu, je za britanski BBC za katastrofalne posledice požara obtožil nezakonite gradnje na območju, zaradi katerih so bile zaprte poti do morja, preko katerih bi se ljudje lahko rešili. "To je zločin iz preteklosti. Ta obala Aten, vsa ta posestva, ki so nastala večinoma brez dovoljenj, so zasedla obalo brez pravil," je izpostavil.

Minister je tudi zavrnil obtožbe prebivalcev Matija, da so jih pustili na cedilu. Eden od prebivalcev je dejal, da je gasilce zaprosil za pomoč, a sploh niso vedeli, da je na območju požar. Drugi je izpostavil, da so jim svetovali, naj se rešijo z odhodom v morje, vendar pa večina starejših ljudi do morja ni mogla niti priti. Mnogi preživeli so se sicer rešili prav v morju, veliko žrtev v Matiju pa je ostalo ujetih blizu roba pečine in niso uspeli priti do morja, spominja BBC.

Župan kraja Rafina Evangelos Burnus je povedal, da je bila v požaru povsem uničena četrtina hiš, več kot polovica pa resno poškodovana. Na satelitskih posnetkih je videti uničujoče posledice požarov, pa tudi to, da so na več kot polovici od 12.760 hektarjev, ki so bili prizadeti v požaru, stanovanjska območja.

Predstavnica civilne zaščite je medtem sporočila, da je število umrlih v ognjenih zubljih še naraslo in da še vedno številne pogrešajo. Te še vedno iščejo po požganih hišah v letoviščih Mati, Rafina, Nea Makri in Neos Vucas. "Preiskali bomo vsako hišo," je poudarila za grško televizijo. Dodala je, da so požari, ki bi lahko ogrožali poseljena območja, pod nadzorom ali popolnoma pogašeni. Poleg tega si prizadevajo za identifikacijo umrlih. Sorodniki so zato v mrtvašnici v Atenah oddali vzorce DNK. Po ocenah naj bi pogrešali okoli 30 ljudi. Identifikacijo sicer zapleta dejstvo, da je veliko trupel zoglenelih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.