17. 9. 2020, 08:05 | Vir: STA

Požari v ZDA ne pojenjajo, gasilci pravijo, da česa takega še niso doživeli

Profimedia

Več deset tisoč gasilcev je v sredo v Kaliforniji, Oregonu in Washingtonu na severozahodu ZDA nadaljevalo boj s številnimi velikimi požari v naravi. Njihov dim je segel vse do Evrope, potem ko je že v začetku tedna sončno vreme v meglico spremenil tudi v New Yorku.

V Kaliforniji se s požari bojuje okrog 17.000 gasilcev, nekateri neprestano že 36 dni zapored in so na koncu s svojimi močmi. Na pomoč so prišle ekipe gasilcev iz drugih držav ZDA ter tudi tujine, na primer iz Kanade in Izraela. Gasilci pravijo, da česa takega še niso doživeli, poleg tega pa so šele približno na polovici sezone požarov.

Doslej niso uspeli uspešno omejiti niti enega od skoraj 30 velikih požarov. Kalifornija je za boj proti požarom od 1. julija letos porabila že skoraj 530 milijonov dolarjev, lani pa jih je v celotnem letu skoraj 700 milijonov.

Največji ognjeni pekel doslej je posledica podnebnih sprememb, suhega in vročega vremena in velikih količin padlih dreves, ki so jih uničile žuželke. Gasilci pravijo, da je svoje prispevalo tudi pretirano hitro in temeljito gašenje vseh požarov v bolj vlažnih dnevih.

Namesto da bi tovrstne manjše požare pustili, da se poležejo, so jih morali letos zaradi pandemije koronavirusa nemudoma napasti. Zaradi tega je zgorelo manj površin in je ostalo na zalogi veliko več goriva za suha in vroča obdobja.

Namen takojšnjega ukrepanja v primer manjših požarov je bil, da jih hitro odpravijo, da bi se v času koronavirusa preprečila velika koncentracija gasilcev na enem mestu.

V Kaliforniji in Oregonu je doslej zgorelo 1,8 milijona hektarjev zemljišč, uničenih je več tisoč hiš, od tega celotna manjša naselja, več tisoč ljudi zapušča domove, na srečo pa so požari večinoma stran od večjih mest.

Kalifornijski gasilci so v sredo slavili manjšo zmago, saj jim je čez noč uspelo rešiti znani observatorij nedaleč od mesta Los Angeles, Mount Wilson in bližnje telekomunikacijske stolpe. Požar, ki je ogrožal observatorij, sicer divja naprej.

Od sredine avgusta je v požarih umrlo 34 ljudi, večinoma v Kaliforniji in Oregonu, kjer jih 12 še pogrešajo. Ena smrt je bila potrjena tudi v državi Washington.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.