26. 3. 2008, 13:41 | Vir: Playboy

Poželenje v imenu boga

Poželenje v imenu boga

Budizem

Masturbacija: Budistični predpisi opozarjajo vernike, naj »se odpovejo spolnim pregreham«, ker da to početje škodi človeku samemu in drugemu. Torej za večino budistov masturbacija ni sporna, četudi nekateri verjamejo, da seks odvrača od pehanja za razsvetlitvijo. Citirajo Budove besede iz njegove prve pridige, v kateri je iskanje čutnega užitka označil za »vulgarno, neuglajeno, nedostojanstveno in nekoristno«.

Seks pred poroko: Neki učenjak trdi, da je Buda zagovarjal celibat le zato, da bi omejil število rojstev in da bi tako imeli njegovi pristaši čas za duhovno iskanje.

Nezvestoba: Prešuštvo je prepovedano, saj škoduje drugemu.

Kontracepcija: Neka feministična učenjakinja je nekoč izjavila, da naj bi budistična spolna vzgoja poudarjala »celostno življenje, sočustvovanje z vsemi čutečimi bitji in modrost bistrih odločitev.«

Splav: Prva zapoved budizma je »ne ubijaj, ne pusti drugim ubijati in ne odpusti nobenega ubijanja na tem svetu.« Vendar pa obstajajo situacije, ko bi tudi budist upravičil splav, recimo takrat, ko bi s tem preprečil trpljenje hudo poškodovanega otroka.

Homoseksualnost: Večina budistov ni najbolj navdušenia nad njo. Obstajajo pa nesoglasja glede tega, ali je Buda homoseksualcem dovolil, da se štejejo med njegove pristaše. Dalajlama je med obiskom v Los Angelesu povzročil precej hrupa, ko je dejal, da se gejevski in lezbični seks »v splošnem dojemata kot seksualni greh«.

Duhovščina: Večina, menihov in nun živi v celibatu. Pred stoletji so tibetanski menihi izdelovali seksualne igračke.

Islam

Masturbacija: Znana kot istimna je ta praksa prepovedana. Zdravilo zanjo je poroka.

Seks pred poroko: »Islam se pri neregulirani spolnosti najbolj boji njene sposobnosti povzročanja družbenega kaosa,« trdi neki učenjak. Zato muslimanske kulture pogosto segregirajo moške in ženske. Ženska genitalna pohaba malo pred puberteto je v mnogih deželah prav tako pogosta, četudi je ženske, ki opravljajo te operacije, včasih mogoče prepričati, da »pustijo nekaj ognja tudi za moža«.

Muslimanske moške vzpodbujajo, naj se poročijo čim prej. Če si moški ne more najti žene, si lahko opomore z »začasno poroko«, ki jo odobri duhovščina in mu dovoli, da je poročen (pogosto s prostitutko) tudi le za eno uro. Najstrožja kazen za moškega, krivega nečistovanja, pa je po šeriatskem pravu sto udarcev z bičem.

Nezvestoba: Nekatere konservativne kulture kaznujejo prešuštvo s kamenjanjem, četudi po eni izmed intrepretacij Koran zahteva le šibanje. Razen če par ujamejo pri samem dejanju ali par dejanje prizna, je obtožbo težko dokazati – potrebne so vsaj štiri priče.

Kontracepcija: Za časa Mohameda so kot kontracepcijsko metodo uporabljali prekinitev spolnega odnosa, t. i. coitus interruptus. Mnogi muslimani verjamejo, da so moderna kontracepcijska sredstva ekvivalent tega, zato so dovoljena.

Splav: V Koranu piše: »Ne ubijaj svojih otrok iz strahu pred željo; mi smo tisti, ki bomo skrbeli zanje in zate.« Nekateri muslimani verjamejo, da se verz nanaša na fetus šele tedaj, ko začne spominjati na otroka.

Homoseksualnost: Mnogi muslimani verjamejo, da je homoseksualnost znak šibkega značaja, spolne svobode in pomanjkljivega verskega vodenja. Večina sramu gre pasivnemu partnerju.

Duhovščina: Moške vzpodbujajo, naj se poročajo in imajo otroke.

Hinduizem

Masturbacija: Kama sutra je ne obsoja, ampak celo razlaga, kako jo najbolje izvajati: »Stepaj svoj organ kot lev v preži: sedi z nogama, pravokotno iztegnjenima druga na drugo, in se opiraj z rokama, položenima na tla med obe nogi, ter ga drgni z njima.«

Seks pred poroko: Mnogi Hindujci verjamejo, da bi morali biti najstniki in mladi odrasli v celibatu, dokler študirajo.

Nezvestoba: Nezvestoba pomeni slabo karmo.

Kontracepcija: Vede, najzgodnejši verski teksti hinduizma, omenjajo nadzorovanje števila rojstev, in Indija je bila prva država, ki je razvila načrt za nadzor rasti prebivalstva, utemeljen na umetni kontracepciji. Toda nekateri Hindujci menijo, da postopek posega v proces reinkarnacije, saj prekinja »naravni način, s katerim si duša poišče novo telo«.

Splav: Hindujci verjamejo, da se življenje začne s spočetjem, in mnogi so proti splavu. Toda zaradi njegove praktične vrednosti pri nadzorovanju rojstev je splav v Indiji od leta 1971 legalen.

Homoseksualnost: Homoseksualnost je splošno sprejeta, četudi so starodavni pisci svarili, da se bodo moški, ki seksajo z drugim moškim, reinkarnirali sterilni ali v nižjo kasto. Del Kama sutre se nanaša na homoseksualne moške, imenovane »tretji spol«. Omenja tudi ženske, ki seksajo z drugimi ženskami (ponavadi menda zato, ker si ne morejo najti moškega), in jim svetuje, katera zelenjava lahko najbolje opravlja vlogo dilda.

Duhovščina: Konservativni hindujci verjamejo, da je celibat med posvečenimi nujen, da bi spolno energijo (retas) spremenili v duhovno (tejas). Namesto da bi se tratila in razsipala po svetu, se seksualna energija preusmerja po hrbtenjači navzgor, kjer aktivira višje čakre. Desetletja po tem, ko se je Gandi zaobljubil čistosti, so ob njem gole prenočevale mlade neveste, da bi »preizkušale njegovo odločenost«.

Krščanstvo

Masturbacija: Tomaž Akvinski je verjel, da je dotikanje samega sebe bolj ostudno kot parjenje z lastno materjo, kajti ta zadnja odvratnost vsaj vodi v spočetje. Tradicionalni vir tega prepričanja – zgodba o Onanu iz Geneze – je običajno podvržen napačnim interpretacijam. Onanu je Bog naročil, naj oplodi vdovo njegovega brata. Namesto tega je izlil svoje seme v nič. Večina teologov se strinja, da Onanov greh ni bila masturbacija, ampak zoperstavljanje Bogu.

Seks pred poroko: Katoliški katekizem pravi: »Nečistovanje je grobo v nasprotju z dostojanstvom ljudi in s človeško seksualnostjo, ki je naravno usmerjena v dobro soproga in ustvarjanje in izobraževanje otrok.«

Nezvestoba: Nezvestoba je sicer prepovedana, a se jo da odpustiti. V priliki iz novega testamenta privede množica žensko, obtoženo prešuštva, k Jezusu. On reče: »Naj tisti, ki je brez greha, prvi vrže kamen.« Ženski pa reče: »Pojdi in ne greši več.«

Kontracepcija: Rimskokatoliška cerkev prepoveduje umetno kontracepcijo, druge krščanske cerkve pa niso tako zelo stroge. Leta 1951 je papež Pij XII. razglasil, da je v redu, če poročeni pari uporabljajo metodo plodnih in neplodnih dni.

Splav: Mnogi kristjani verjamejo, da je splav kršitev biblične prepovedi ubijanja. Leta 1974 je Rimskokatoliška cerkev razglasila, da se življenje začenja s spočetjem.

Homoseksualnost: Mnogi kristjani obsojajo homoseksualnost kot greh. Po pismu ameriških katoliških škofov iz leta 1997 se »homoseksualno usmerjenost izkuša kot dano in ne kot nekaj svobodno izbranega. Same po sebi je torej ne moremo imeti za grešno, saj moralnost predvideva svobodo izbire.«

Duhovščina: Rimskokatoliška cerkev je med krščanskimi cerkvami izjemna po svoji zahtevi po vzdržnosti duhovnikov.

Judaizem

Masturbacija: Nekateri rabini masturbacijo obsojajo kot trošenje semena. Večinoma pa je v judaizmu le malo nelagodnosti, povezane s seksom. Neki učenjak tako pravi, da je tretja Mojzesova knjiga, ki je polna navodil glede prepovedanih spolnih dejavnosti, knjiga, ki jo tradicionalno izbirajo, da bi se z njo otroci naučili biblične hebrejščine.

Seks pred poroko: Večina judov gleda na seks kot na dejanje, rezervirano za moža in ženo. Neki liberalni rabin pa pravi, da verjame, da »so medsebojno spoštljivi odnosi z namenom intimnosti in užitkov v skladu z judovsko tradicijo«.

Nezvestoba: Vezi zakona so svete, torej prešuštvo ni.

Kontracepcija: Nekateri konservativni rabini svetujejo proti uporabi kondomov, saj je prepovedano razliti seme. Liberalnejši učitelji pa verjamejo, da so, če si par otrok ne more privoščiti, kontracepcijska sredstva sprejemljiva. Oblike kontracepcije, kot sta tabletka ali diafragma, niso sporne. Konsenz glede kondomov pa se spreminja zaradi njihove učinkovitosti pri preprečevanju spolno nalezljivih bolezni.

Splav: Judje verjamejo, da se življenje začne z rojstvom. Večina jih splav kot običajno vsakdanjo metodo omejevanja rojstev obsoja.

Homoseksualnost: Homeskualnost je ena od najbolj kontroverznih zadev v judaizmu. Večina ortodoksnih judov obsoja homoseksualna dejanja, kar temelji na svarilu v Levitah, da »ne smeš leči z moškim tako kot z žensko«. A kot pri liberalnih kristjanih se veliko število judov strinja, da če znanost lahko pokaže, da je homoseksualnost nekaj naravnega, potem jo je moral ustvariti bog in je ni mogoče imeti za nekaj grdega.

Duhovščina: Tora uči vse jude, z rabini vred, naj bodo »plodni in se množijo«.

Hedonizem

Masturbacija: Je naraven način za sproščanje napetosti in zadovoljevanja samega sebe, vse dokler vas zaradi tega ne aretirajo. Ženske bi morali vzpodbujati, da bi masturbirale pogosteje.

Seks pred poroko: Kot je nekoč dejal neki šaljivec: ali je seks pred poroko še vedno seks pred poroko, če se itak ne nameravaš poročiti? Hugh Hefner je v Playboyevi filozofiji zapisal: »Zakon je okvir za spočetje in vzgojo otrok, toda seks ima še druge namene. Služi lahko kot pomemben vir fizičnega in emocionalnega ugodja, je oblika intimne komunikacije med posamezniki in način osebne identifikacije znotraj nekega odnosa in znotraj družbe kot celote. In tedaj, ko služi seks tem drugim namenom, poleg ali ločeno od reprodukcije, se dvigne nad nivo živalskega in postane najbolj človeški.«

Nezvestoba: Ne gre za seks, ampak za laži. Svingerji so to težavo rešili tako, da si delijo telesa partnerjev, ne pa tudi predanosti drug drugemu. Tako vsaj velja v teoriji.

Kontracepcija: Tabletka je omogočila, da »se seksualna ženska vede tako kot seksualen moški«, ugotavlja neki doktor. Najstniki bi se morali naučiti uporabljati kondom, še preden se naučijo šofirati.

Splav: Nihče ni rekel, da je to dobra stvar, toda težko si predstavljamo, da bi bil nezakonit. Bolje biti praktičen kot moralističen: izobražujte svoje otroke, omogočite jim dostop do kontracepcije in tako ohranjajte te številke na minimumu.

Homoseksualnost: Koga briga, s kom spijo drugi? Hugh Hefner: »Svobodna, racionalna in humana družba zahteva toleranco do tistih, katerih seksualna nagnjenja so drugačna od naših lastnih, vse dokler je njihovo početje omejeno na odrasle, ki se s tem strinjajo, in ne vključuje prisile.«

Duhovščina: Naj se kler poroča, da bo lahko užival v seksu z ostalimi odraslimi. Le poglejte, kaj se zgodi, kadar tega ne morejo!

TEKST: John D. Thomas

ILUSTRACIJE: Goya

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.