D.H. | 9. 4. 2020, 11:58

Pozitivne novice z vseh koncev sveta, ki ste jih zelo verjetno spregledali

Profimedia

V teh dneh je težko najti kakršnokoli novico, ki ni vezana na koronavirus. To je seveda logično. Toda ob tem veliko drugih, ravno tako pomembnih pripetljajev tem enostavno spregledamo. Tu je kratek pregled nekaterih aktualnih novic, ki se jim v zadnjih dneh ni uspelo prebiti v ospredje.

Severna Makedonija je postala članica zveze Nato, Rusija se je odzvala kritično

Severna Makedonija je pred slabima dvema tednoma postala 30. polnopravna članica zveze Nato. Sosednji Albanija in Črna gora sta že pridruženi članici, z vstopom Severne Makedonije pa je Nato tako pridobil močno oporišče za celoten Balkan. Novico je s čestitkami na Twitterju pospremilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Ob novici je bila ruska vlada kritična in je podala izjavo, da Severna Makedonija zvezi Nato nič ne pripomore in da tudi ne bo nič dobila v povračilo.

Vir: Euractiv

Oceani bi lahko bili ozdravljeni do leta 2050
Profimedia

Znanstveniki so oznanili, da bi si svetovni oceani lahko opomogli do leta 2050. Okoljevarstveni ukrepi, s katerimi odpravljajo dolgoletno škodo, ki smo jo ljudje povzročili oceanskemu ekosistemu, so uspešni in življenje v oceanih spet cveti. V naslednjih letih želijo vse uporabljene metode še bolj razširiti, tako da naj bi oceane v naslednjih 30 letih popolnoma ozdravili. Oceanom še vedno povzročajo največ škode podnebne spremembe in pretiran ribolov.

Vir: The Guardian, Nature

Antarktika je bila nekoč videti kot amazonski pragozd

V sedimentni sredici pod površjem Antarktike, stari več kot 90 milijonov let, so odkrili fosiliziran cvetni prah, spore in korenine, kar nakazuje, da je bil zahodni del Antarktike pred 90 milijoni let brsteč pragozd. V tistem času je bilo površje našega planeta seveda videti popolnoma drugače kot danes. Morska gladina je bila po celotnem planetu za 170 metrov višja, temperatura površine morja v tropskem predelu planeta pa je znašala tudi do 35 stopinj Celzija.

Vir: Live Science

Nemčijo uspešno poganjajo obnovljivi viri energije
Profimedia

V prvem četrtletju leta 2020 je Nemčija več kot polovico energije pridobila iz obnovljivih virov. To se je zgodilo prvič v zgodovini, to pa jim je uspelo zaradi številnih razlogov. Med drugim so v Nemčiji v tem obdobju pihali rekordno močni vetrovi, pomagala pa je tudi epidemija, saj se je s celostno karanteno močno zmanjšala potreba po energiji. Nemčija je tako spet na dobri poti, da doseže vse zastavljene zelene energetske cilje za leto 2020.

Vir: Clean Energy Wire

Ali jakuze počasi izginjajo?

Drugega aprila je japonska policija oznanila, da je število pripadnikov jakuze, tamkajšnje vodilne mafijske organizacije, upadlo že 15. leto zapored. Še leta 2004 so japonske oblasti poročale, da je v državi okoli 87.000 razvpitih jakuz, v letu 2019 pa naj bi ta številka padla že na 28.200. "Število članov upada zaradi močnejših ukrepov za eliminacijo skupin jakuz, kar jim je otežilo pridobivanje finančnih sredstev," so povedali pri japonski policiji.

Vir: Nippon.com

Združene države za boj proti mamilarskim kartelom proti Venezueli poslale bojne ladje

Močne enote ameriške vojske, med katerimi so bojne ladje, nadzorna letala in pehota, so se razporedile blizu Venezuele. Gre za največjo ameriško vojaško operacijo na karibskem območju v zadnjih 30 letih, namen pa je srdit boj proti tamkajšnjim razpečevalcem drog. Venezuela tega seveda ni sprejela z navdušenjem in je to oklicala za "obupan poskus preusmerjanja pozornosti s tragične humanitarne krize v ZDA".

Vir: AP News

Sezona požarov v Avstraliji se je končala, rešene koale vračajo v naravno okolje

Z zadnjim dnem marca se je v Avstraliji uradno končala sezona gozdnih požarov, ki je bila letos najhujša v zgodovini. Pripadniki organizaciji, ki so pred meseci aktivno reševali koale, so jih zdaj začeli vračati v divjino, nekatere celo na prav tista drevesa, s katerih so jih pred mesecem dni rešili. Prvih 12 vrnjenih koal iz zavetišča Science for Wildlife je bilo pred požari rešenih lanskega decembra, v svoje naravno okolje pa so se lahko vrnile že med 25. in 27. marcem. K temu, da so se požari končno ustavili, je močno pomagalo tudi obilno deževje, ki je poleg tega spodbudilo rast rastlinja, zato je zdaj idealen čas, da se koale vrnejo tja, ker so doma.

Vir: Independent

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec