19. 4. 2008, 11:48 | Vir: Playboy

Pozor, podivjani ptiči!

Bor Dobrin

Ne, Alfred Hitchcock s tem nima nič skupnega, je pa res, da je vse skupaj v začetku močno spominjalo na film. A ne na njegovega, temveč na tistega z originalnim imenom Cool Runnings, Ledene steze, priljubljeno komedijo, ki opisuje ustanovitev in začetke jamajške reprezentance v bobu štirisedu in njihovo pot na olimpijado. Da, vsaj taka eksotika, kakor je za Jamajčane bob, je najbrž za Slovence ameriški nogomet. A pozor! Prihajajo sokoli, srebrni sokoli! Ladies and gentlemen ... Ljubljana Silver Hawks!!!

Enako kot pri Jamajčanih v bobu se je tudi tukaj vse začelo z idejo zanesenjaka. Michael P. Hurley je misijonar. Po rodu Ameri?an, sicer pa pripadnik Cerkve Jezusa Kristusa, čigar poslanstvo v božji službi je, da bi v Sloveniji zgradil cerkev za gluhoneme. Ker pa je po duši in izobrazbi (s končano športno fakulteto) prepričan športnik in neizmeren ljubitelj ameriškega nogometa – no, jasno, možakar je vendar Ameri?an –, je pred letom dni na eni izmed ljubljanskih fakultet obesil plakat z obvestilom, da ustanavlja prvo slovensko ekipo za igranje ameriškega nogometa. Vsi interesenti, vabljeni!

Prvi sestanek nove ekipe v Guncljah pri Ljubljani. »Kouč«, kakor ga danes kličejo njegovi varovanci, je imel na prvem sestanku šest kandidatov. Gulllppp ... nerodna reč. V ekipi jih igra namreč najmanj enajst.

Po uvodnem govoru je bila tako naloga vsakega posameznika seveda jasna: do naslednjega sestanka naj bi vsak pripeljal še kakšnega prijatelja, znanca, avanturista. Skratka nekoga, ki bi ga taka zvrst športa zanimala. Najbrž je bil po prvem sestanku edini, ki je trdno verjel v uspešno rojstvo nove ekipe, le trener Michael P. Hurley, saj je imel s tem seveda že nekaj izkušenj. Na svojem misijonarskem poslanstvu na Slovaškem je pred desetletjem ravno tako entuziastično ustanovil ekipo z imenom Aligatorji iz Brna. In ravno Brno Aligators so danes vodilno moštvo v močni slovaški ligi, ki šteje celih osem klubov.

Zmagovalci v ponošenih dresih

Drugi sestanek ekipe! Sokoli se množijo. Tokrat res v stilu Hitchcockovih Ptičev. Navzočih je že dvajset postavnih mladeničev, trdno prepričanih, da bo Slovenija dobila svojo prvo ekipo v ameriškem nogometu. In jo tudi je! Rojeni so Ljubljana Silver Hawks, torej Srebni sokoli iz Ljubljane. Klub danes šteje štirideset mož, izmed katerih jih vsaj trideset aktivno tudi trenira in igra. Ameriški nogomet je namreč igra, kjer število igralcev ni omejeno. Pravilo je le, da jih je sočasno lahko na igrišču zgolj enajst.

To pa seveda še ne pomeni kaj dosti. Zakaj? Vprašajte naše Sokole, saj so na zgodovinski tekmi v Vidmu (Udinah) nastopili le s 16-člansko ekipo, medtem ko je Italijanov na tekmo prišlo kar sedemdeset. Aja, mimogrede: Srebrni sokoli so jih krepko nažgali in tako za prvo tekmo slovenske reprezentance v ameriškem nogometu vknjižili zmago. Zmago za ekipo zanesenjakov, ki so se na reprezentančno tekmo odpravili celo brez reprezentančnih dresov.

»Seveda jih nismo imeli, le od kod? K sreči so nam na pomoč prijazno priskočili slovenski hokejisti in nam za tekmo posodili svoje drese,« pripoveduje Janez Po?kaj, predsednik ljubljanskih Srebrnih sokolov, ki so tako nastopili s hokejskim risom na dresih. Hecno, mar ne, sokoli z znakom velikega mačka, največjega sovražnika ptičev. Mimogrede, se še spomnite nadaljevanke Samo bedaki in konji, v kateri sta DelBoy in Rodney kupila poln kamion pojočih porcelanastih muck, ki so imele le eno napako. Prepevale so namreč: »Očka, kupi mi psička …«

Naše sokole očitno res spremljajo divje mačke. Ob obisku med njihovim rednim treningom na igrišču ob Ljubljanici v Štepanjskem naselju smo opazili na njihovih modrih majicah napis »Cougars«. In zakaj? »Preprosto zato, ker bi nas nakup dresov stal več kot milijon tolarjev, ki pa jih zaenkrat še nimamo. Celotna oprema za enega igralca stane približno sto tisočakov in vsebuje čelado, ramenske ščitnike, hlače z všitimi bočnimi, stegenskimi in kolenskimi ščitniki, ščitnik za trtico, majico, nogavice, obuvala z zamaški za tek po travi, ščitnik za zobe in pa, seveda, nepogrešljivi suspender, plastični ščitnik igralčeve moškosti!«

Jasno, tu je še žoga, za katero prenekateri mislijo, da je enaka kot pri klasičnem ragbiju, a ni tako. Žoga je bistveno bolj koničasta, da laže leti, ker se, v nasprotju z ragbijem, večkrat meče kot brca. Sicer iščemo sponzorja ekipe, ki bi pokril strošek nakupa opreme, toda za zdaj ga še nismo našli,« nam je povedal Počkaj, ki je pri Sokolih že od vsega začetka.

Od kod potem Srebrnim sokolom modre majice z napisi »puma«? Vsestranski trener Hurley vnovič ni sedel križem rok. Poklical je v Ameriko in na eni izmed ameriških fakultet so Sokolom prijazno odstopili svojo odsluženo opremo. Pošiljka je bila seveda med našimi fanti še kako dobrodošla. In tako so si razdelili darovani plen. Le čelado si je kupil vsak sam, saj jih fantje občasno uporabijo še v druge namene, recimo na katerem od slammer partyjev ali podobno.

Vedo pa Sokoli povedati tudi, da je poleti eden izmed njihovih članov po končanem treningu z rolerji na nogah oddrsal čez mestno središče proti domu kar v popolni »bojni« opremi. Da, povsem v stilu MTV-jevskih Jackassov – začudenje mimoidočih na mestnih ulicah je bilo namreč izvrstna zabava.

Al Pacino ali Cameron Diaz?

In kaj je fante sploh potegnilo v to, da so se na sončni strani Alp lotili tako eksotičnega športa? Morda za ljubitelje tega športa kultni film Any given Sunday, ki z možatim Al Pacinom in prikupno Cameron Diaz slikovito prikazuje delovanje profesionalnega kluba v ameriški ligi? »Ne, sploh ne! Trener Hurley je kriv za vse,« zatrjujejo fantje v en glas in dodajajo:

»Res je profesionalec. Čeprav se je projekta lotil ljubiteljsko, je iz pravega testa. Je človek, ki ve, kako motivirati. Posveti se vsakemu posameznemu igralcu in ima hkrati vedno čas za celotno ekipo. Delati z njim je pravi užitek in zato vabimo vse, ki jih ta šport zanima, naj se nam pridružijo. Ne glede na postavo. Ameriški nogomet je namreč igra, kjer se za vsakogar najde pravo mesto. Četudi ste debeli ali suhi, veliki ali majhni, hitri ali okorni. Vsak je primeren za svojo igralno pozicijo.«

Sicer pa je ameriški nogomet izredno strateška igra, ki jo poznavalci primerjajo kar s šahom. Le da gre tu predvsem za osvajanje ozemlja oziroma igrišča, ki meri 100 jardov (91 metrov) in je široko 49 metrov. Ko igralec prinese žogo prek igrišča, dobi ekipa za to šest točk, napad se lahko konča tudi z brco na gol v obliki črke H, vendar zadetek prinese pol manj. Le tri točke.

Čeprav velja ameriški nogomet za izredno nasilno igro, saj je med igralci veliko močnih fizičnih stikov, poškodb ni veliko. »Skorajda jih ni. No, morda včasih kakšno izpahnjeno koleno ali zvin gležnja. Enako kot pri klasičnem nogometu. Zlomov praktično ni. Je pa res, da običajno staknem kakšno modrico ali prasko,« nam je povedal eden izmed igralcev in dodal, da gre bolj za to, da je treba nasprotnika psihično ustrahovati. V ta namen se nekateri (posebno Italijani, seveda po ameriškem vzoru) pod čeladami tudi barvajo.

Najbolj značilne so črne črte pod očmi, ki naj bi pripomogle k temu, da je igralec zaradi divjega pogleda videti bolj grozno. V resnici pa je, kakor smo izvedeli, prvotni namen tega, da v sončnem vremenu ali pod reflektorji igralci vidijo bolje, saj jih refleksni odboji od čelad in obraznih ščitnikov vse prevečkrat zaslepijo ob pogledu na letečo žogo. Ja, takle nogomet je lahko naporen šport, zlasti v precej konzervativni Sloveniji.

Vozi, miško!

»Po novem se tudi za nas obeta svetlejša sezona. V letošnjem letu je ustanovljena nova liga, liga Alpe Adria, ki se začne v marcu in bo trajala vse do junija oziroma julija, ko bo na vrsti še finale. V premierni sezoni nove lige bo nastopilo pet klubov. Poleg domačih Srebrnih sokolov še štiri italijanske ekipe,« je povedal Jure Tepina, eden izmed igralcev in ljubiteljev tega športa, ki pa ga večina izmed vas najbrž bolje pozna kot športnega poročevalca in novinarja z zaslonov slovenske nacionalke.

In kako kaže našim v novi ligi? Sodeč po trenutni formi, izredno dobro. Varovancem trenerja Hurleyja je v decembru uspel svojevrsten podvig. Na tekmi v »Flag footbalu«, prirejeni različici ameriškega nogometa v sosednji Italiji, so naše sosede naklestili kar z divjih 38:0!!! Ja, Sokoli so odnesli kar 4 od 5 pokalov na tem turnirju. No, seveda so zmago bučno proslavili, in to celo tako, da so ob vrnitvi domov med avtobusnim postankom za odtakanje na avtocestnem počivališču Lom pozabili enega izmed ?lanov. Da eden manjka, so opazili šele po dveh kilometrih vožnje, in tako so ga počakali na odstavnem pasu avtoceste, da je izgubljeni Sokol v stilu uspešnice »Ko to tamo peva« pritekel za njimi!

Če vas zanima več o Srebrnih sokolih, lahko njihovo dejavnost preverite na www.ljubljana-silverhawks.com in se jim morda celo pridružite. V tem primeru boste postali ?lan zanimive in zabavne druščine, ki se ukvarja z za naše kraje še vedno zelo eksotičnim športom. Tako nekako kot jamajški bob tim z začetka naše zgodbe. Ah, saj res, ko smo ravno pri bobu: že veste, da je v fazi ustanavljanja tudi slovenska bob ekipa? Da ne? No, berite Playboy! Poročali bomo v eni prihodnjih številk!

Slovarček

 • Kick off – začetni udarec

 • Down

 • Touchdown

 • PAT

 • Scrimmage

 • Punts the ball

 • Safety

 • The tackle

 • Running back

 • Yard markerji

 • Playtime

 • Offside

 • Clipping

 • Holding

 • Interception

Ali ste vedeli …

 • da je ameriški nogomet igra, ki je prilagojena in prirejena po angleškem ragbiju?
 • da so prvo profesionalno tekmo odigrali leta 1892?
 • da so prvič igrali ameriški nogomet že leta 1823?
 • da so po ZDA igrali različne oblike te igre od leta 1850, vse dokler niso ustanovili Intercollegiate Football Association, katere naloga je bila uskladiti in poenostaviti pravila igre?
 • da ima ameriški nogomet več pravil kot katerakoli druga moštvena igra?

TEKST: Gaber Keržišnik

FOTO: Bor Dobrin

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.