A.B. | 9. 12. 2021, 08:27

POZOR! Prometne razmere otežene: zaradi snežne ujme več prometnih nesreč

Prometno-informacijski center

Prva snežna pošiljka, ki je zaobjela skoraj celotno Slovenijo, že povzroča težave v prometu. Najhujše je v tem trenutku na štajerskem koncu, kjer je zaradi prometne nesreče nastala popolna zapora na razcepu Slivnica iz smeri Šentilja proti Ptuju. Pri Šempetru proti Mariboru je trenutno zaprt vozni pas, promet pa izmenično poteka na cestah Velenje - Slovenj Gradec, proti Mislinji. Prometno-informacijski center opozarja vse voznike, da prilagodijo hitrost trenutnim vremenskim razmeram.

Slovenija se je prebudila v zasneženo četrtkovo jutro, snežna pošiljka pa je s seboj prinesla tudi nemalo težav v prometu. Po dosedanjih informacijah Prometno-informacijskega centra je stanje najslabše na Štajerskem koncu, kjer je promet oviran zaradi številnih zdrsov in prometnih nesreč. Poleg popolne zapore na razcepu Slivnica iz smeri Šentilja proti Ptuju je zaradi prometne nesreče zaprta tudi pomurska avtocesta iz smeri Murske Sobote proti Mariboru, med Lenartom in Pernico. 

Daljši zastoji so se pojavili na štajerski avtocesti iz smeri Maribora proti Celju in za tovorna vozila na gorenjski avtocesti v smeri Karavanke - Avstrija. Zaradi oteženih razmer na pomurski avtocesti iz smeri Murske Sobote proti Mariboru poteka izločanje tovornih vozil nad 7,5 ton. Prepoved za tovorna vozila nad 7,5 ton velja tudi na cesti Novo mesto - Metlika. O zastoju poročajo tudi na avtocestnem odseku Ljubljana - Koper in sicer pri priključku Brezovica in priključku Senožeče, kjer so prisotne plužne službe, za katerimi prihaja do upočasnjenega prometa in zastojev. Prometne razmere so otežene na cesti Žaga - Kobarid, kjer je promet oviran na več odsekih zaradi polomljenih vej. Popolnoma zaprti sta cesti Pragersko - Šikole in Moste - Duplica. 

Popolne zimske razmere, ki narekujejo izjemno previdnost in predvsem uporabo dodatne zimske opreme, so trenutno na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh, kjer je obvezna uporaba verig. Cesta čez prelaz Vršič in Volče - Solarji je v tem trenutku zaprta, zaradi podrtega drevesa pa je zaprta tudi cesta Želin - Spodnja Idrija.

Zaradi snega so nastali zastoji tudi na mejnih prehodih Šentilj proti Avstriji, Gruškovje proti Hrvaški in Karavanke proti Avstriji (tovorna vozila). Čakalna doba je tudi na mejnem prehodu Obrežje. 

Prometno-informacijski center je na svoji spletni strani nagovoril voznike, naj spremljajo prometna obvestila in naj se ne odpravljajo na pot, če to ni nujno potrebno. Sneženje, ki nas je zajelo sinoči, se bo namreč nadaljevalo tudi čez dan, zato bodo povečane možnosti zdrsov, zastojev, upočasnjenega prometa in izločanja vozil iz prometa. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.