29. 10. 2018, 12:05 | Vir: STA

Pozor! Rdeča stopnja ogroženosti zaradi vetra

Profimedia
Pozor! Rdeča stopnja ogroženosti zaradi vetra (foto: Profimedia)

Meteorologi za danes napovedujejo buren prehod vremenske fronte z obilnim dežjem in močnim vetrom. Veter bo najmočnejši pozno popoldne, zvečer in ponoči, zato je Arso za zahodno in osrednjo Slovenijo izdal rdečo stopnjo ogroženosti. Ob vetrovih tudi do 120 kilometrov na uro bo predvsem na Primorskem in Notranjskem velika nevarnost vetroloma.

Veter južnih smeri, ki je v nedeljo v višjih legah dosegal 90 kilometrov na uro in nato zvečer prehodno oslabel, se bo danes popoldne spet okrepil. V osrednji in severozahodni Sloveniji bo dosegel od 85 do 100 kilometrov na uro, v jugozahodni Sloveniji pa od 100 do 120 kilometrov na uro.

Za ta območja velja rdeče opozorilo, Agencija RS za okolje (Arso) pričakuje obsežnejše vetrolome. Najmočnejši veter pričakujejo danes zvečer in v prvem delu noči na torek. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo velika nevarnost vetroloma, so zapisali.

Za vzhodni del države pa je zaradi vetra razglašena oranžna stopnja vremenske ogroženosti, veter naj bi dosegel hitrosti od 70 do 85 kilometrov na uro.

Deževje bo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji trajalo do torka zjutraj. Še se bodo pojavljali krajevno močni in dolgotrajni nalivi. Za zahodno polovico države je zaradi padavin razglašena oranžna stopnja ogroženosti, na severozahodu v 24 urah pričakujejo dodatnih od 100 do 125 litrov dežja na kvadratni meter.

Danes bodo ob možnih dolgotrajnejših nalivih hitro naraščale sprva manjše reke in vodotoki. Ob tem so v zahodni, osrednji, južni in deloma vzhodni Sloveniji krajevno možna razlivanja. Najmočnejše nalive pričakujejo danes zvečer in v noči na torek, takrat bodo hudourniška razlivanja najbolj verjetna. Poleg tega bo morje ob plimi zaradi kombinacije povišane gladine in valovanja poplavljalo izpostavljene dele obale.


Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.