1. 7. 2019, 13:26 | Vir: STA

Pozor: Sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev!

profimedia
Pozor: Sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev! (foto: profimedia)

Vremenoslovci za danes napovedujejo do 37 stopinj Celzija in opozarjajo, da bo sredi dneva in popoldne spet velika toplotna obremenitev. Uprava RS za zaščito in reševanje je na Primorskem razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki velja do preklica.

Danes bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od 14 do 17, na Primorskem do 20 stopinj. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 37 stopinj, so napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

V torek bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo do pretežno oblačno, v notranjosti države bodo nastajale plohe in nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter, zvečer na Primorskem šibka burja. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, še bo nastalo nekaj ploh in neviht. V četrtek bodo plohe in nevihte znova pogostejše.

Omejitev gibanja na prostem

Ob hujši vročini pristojni priporočajo omejitev gibanja na prostem na jutranje in večerne ure. Predvsem mlajše in starejše ljudi opozarjajo, naj v času visokih temperatur ostajajo na hladnem, da se izognejo dehidraciji in vročinskemu udaru.

Velika požarna ogroženost

Poleg toplotne obremenitve na Arsu opozarjajo tudi na veliko požarno ogroženost na Primorskem, ki velja do preklica. V naravi je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oz. snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Vročinski val je sicer državo zajel že v minulih dneh. V četrtek so denimo ponekod padli krajevni temperaturni rekordi. Marsikje po Sloveniji, zlasti pa v Alpah, je bilo četrtkovo popoldne po podatkih Arsa najbolj vroče junijsko v zadnjih 70 letih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.