3. 10. 2023, 15:08 | Promocijska objava

Pralno-sušilni stroji

promocijska fotografija

Prihaja jesen in z njo mrzli dnevi, ko bo se bo perilo težje sušilo zaradi nabiranja vlage v notranjih prostorih. To je pravi čas za nakup pralno-sušilnega ali sušilnega stroja. V članku preverite, kaj vse ponujajo sodobni modeli pralno-sušilnih strojev in kakšne so njihove prednosti v primerjavi s samo sušilnimi stroji.

Pralno-sušilni stroji so izjemno priročni, saj omogočajo pranje in sušenje perila – združujejo torej dve funkciji v enem aparatu. To omogoča neprekinjeno obdelavo perila od pranja do sušenja v istem stroju, kar nam prihrani tudi prostor.

Uporabni programi in funkcije

Ti stroji ponujajo različne programe za pranje in sušenje perila, ki se prilagajajo raznovrstnim tkaninam (bombaž, sintetika, volna, svila ipd.) in stopnji umazanosti. Nekateri imajo vgrajene tudi senzorje, ki spremljajo stopnjo vlage v perilu med sušenjem. To omogoča samodejno prilagajanje časa sušenja, ki je posledično bolj učinkovito in varčno. Zelo dobrodošla je funkcija zamika vklopa, ki omogoča, da perilo pripravimo vnaprej, stroj pa ga opere ali posuši ob želenem času. 

Sodobni modeli omogočajo nastavitev različnih temperatur sušenja, kar je koristno za različne vrste tkanin in oblačil. Večina pralno-sušilnih strojev ponuja tudi hitre programe sušenja, ki pospešijo sušenje manjših količin perila. Nekateri modeli omogočajo celo uporabo pare za osvežitev in rahljanje oblačil ter lažje likanje.

Prezračevanje in odvajanje vode

Pralno-sušilni stroji imajo sisteme za filtracijo zraka, ki zbirajo odvečne delce, kar ohranja zrak čist in preprečuje zamašitev prezračevalnih kanalov. 

Nekateri modeli uporabljajo kondenzacijsko sušenje, pri čemer voda iz perila izhlapi in se zbira v posebnem odstranljivem rezervoarju ali odvaja neposredno v odtok. Njihova prednost je, da so lahko nameščeni kjer koli, saj ne zahtevajo priključka izpušne cevi na zunanjo stran. 

Druga vrsta pralno-sušilnih strojev uporablja toplotno črpalko – gre za pametno tehnologijo sušenja z vročim zrakom, pri čemer voda, ki se zbere v rezervoarju, izhlapi. Ti modeli so dražji, vendar energetsko učinkovitejši in omogočajo večji prihranek energije.

promocijska fotografija

Poraba elektrike in vode

Prednosti pralno-sušilnih strojev so očitne, kakšna pa je poraba elektrike in vode pri povprečnem aparatu na standardni cikel pranja in sušenja? Porabo energije narekujejo različni dejavniki, kot sta model pralno-sušilnega stroja in energijski razred. 

Povprečen pralno-sušilni stroj porabi približno 4 kWh (70 centov) do 5 kWh (90 centov) energije ter 50 do 100 litrov vode na cikel. Vendar se lahko ta številka razlikuje med različnimi modeli in proizvajalci ter glede na uporabljene programe. 

Stroji z višjim razredom energetske učinkovitosti (npr. z energijsko nalepko A) imajo porabo elektrike okoli 3 kWh do 4 kWh na cikel, nekateri modeli celo manj kot 3 kWh na cikel. Tudi poraba vode je nižja, približno 50 do 70 litrov na cikel. 

Za dolgoročne prihranke je najbolje izbrati model z visoko energijsko učinkovitostjo.

Privlačen in sodoben dizajn

Večina pralno-sušilnih strojev ima digitalne zaslone in uporabniku prijazne nadzorne plošče za enostavno upravljanje. Naprave so na voljo v različnih sodobnih dizajnih, ki se prilegajo prostorom različnih dimenzij. 

Tihi in učinkoviti 

Novejši modeli pralno-sušilnih strojev so običajno tišji v primerjavi s starejšimi, saj uporabljajo inverter motor, ki je tudi energetsko učinkovitejši. 

Pralno-sušilni stroji so zelo praktične naprave, primerne za gospodinjstva, ki želijo prihraniti prostor in čas ter optimizirati proces pranja in sušenja perila. 

Triki za uporabo pralno-sušilnega stroja

Preden začnete sušiti perilo, ga ločite glede na vrsto in debelino tkanine (npr. lahka oblačila ločite od težjih brisač in posteljnine). Različna oblačila zahtevajo različne čase sušenja, zato boste z ločevanjem dosegli najboljše rezultate.

Pomembno je tudi, da pralno-sušilnega stroja ne prenatrpate. V tem primeru bo zrak težje krožil med oblačili, kar lahko podaljša čas sušenja. Zato upoštevajte priporočene obremenitve. 

Če ni nujno, da perilo posušite pri visoki temperaturi, izberite nižjo temperaturo sušenja. To bo zmanjšalo porabo elektrike in podaljšalo življenjsko dobo vaših oblačil. Uporabite lahko tudi žogice za sušenje, ki izboljšajo kroženje zraka in pospešijo sušenje.

Ko je perilo suho, ga takoj vzemite iz stroja in ga pravilno zložite, da preprečite gubanje. To bo zmanjšalo potrebo po likanju in vam prihranilo čas.

Pralno-sušilni ali samo sušilni stroj?

Izbrati kombiniran pralno-sušilni stroj ali ločena sušilni in pralni stroj? Pralno-sušilni stroji omogočajo prihranek prostora, saj združujejo obe funkciji (pranje in sušenje) v eni napravi, medtem ko sušilni stroji opravljajo samo funkcijo sušenja perila. Kombinirani stroji so odlični za tiste, ki nimajo veliko prostora, saj namesto dveh ločenih naprav potrebujejo le eno. 

Pralno-sušilni stroji omogočajo neprekinjeno zaporedno pranje in sušenje perila brez potrebe po prestavljanju mokrega perila iz pralnega stroja v sušilni stroj, kar pomeni prihranek časa in napora. Poleg tega večina pralno-sušilnih strojev ponuja programe sušenja, ki so hitrejši od ločenih sušilnih strojev, kar je priročno, kadar potrebujemo hitro posušeno perilo.

Kljub temu pa sušilni stroji porabijo manj elektrike in vode, saj so zasnovani izključno za sušenje perila, medtem ko morajo pralno-sušilni stroji izvesti obe funkciji, kar zahteva več energije in vode. Način sušenja se pri kombiniranih strojih popolnoma razlikuje kot pri samostojnih sušilnih strojih. Med najbolj varčnimi je sušilni stroj Gorenje.

Iščete poceni pralni stroj? Izberite najboljše med najboljšimi – pralni stroj akcija na Enaa prinaša številne ugodnosti. Izbirajte med najboljšimi: pralni stroj Gorenje, pralni stroj Samsung ali pralni stroj Vox po ugodni ceni. Ne pozabite še na pralni prašek in mehčalec – na Enaa dobite vse na enem mestu.