Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med. | 31. 5. 2021, 12:22

Pravila za uspeh in srečno življenje (piše dr. Uroš Ahčan)

Shutterstock

Knjige, ki govorijo o uspešnem In lepšem življenju, so med najbolj branimi knjigami. Iskanimi v tiskani obliki z mehkimi in trdimi platnicami, v obliki zvočnih knjig, v izložbah pomembnih založb, na letališčih, knjižnicah. So osnova za poklicne motivacijske govorce in za priložnostne pametovalce.

Tudi na mojih knjižnih policah: "Ob petih vstani in svet ti bo ležal na dlani, Ima li života prije smrti, Obkrožen z idioti, 12 pravil za življenje, Ostvari svoje brezmejne sposobnosti ..." Za večerno branje in kratkočasenje na plaži. V pandemičnih časih sem jih prebral,  da bi si izboljšal kakovost življenja.

Pravila za uspešne NE obstajajo! 

Knjige so zanimive, s številnimi pametnimi in koristnimi nasveti mislecev iz pradavnine, Azije, Amerike, Evrope, Einsteina, novodobnih Holywoodskih igralcev, po novih pravilih preoblikovane K.K. (Kim Kardashian). Toda danes je svet povsem drugačen. Zelo hitro se spreminja in pravila prav tako. Svet se je v veliki meri preselil v oblak. Navidezna resničnost, virtualni svet, umetna inteligenca, kripto valute... Tudi rudarjenje ni več isto. Danes ga povezujejo s kriptosvetom. Vsak posameznik tako živi globalno v svojem mikro svetu s tisočerimi impulzi in enimi sebi lastnimi možgani. Približno 1400 gramov sivo bele substance pod kapo ureja telo in duha, življenje. Vpliv posameznika se največkrat meri v nano obliki, zato vse pogosteje iščemo pravila, nasvete in instant rešitve za boljše življenje.

Preverite življenje avtorjev, ki vam ponujajo rešitve

Prebral sem več knjig uspešnih govorcev, motivatorjev, predavateljev, pisateljev in prav v nobeni knjigi nisem uspel povezati vseh niti in vse koristne nasvete in pravila v celoti preslikati v svoj mikrosvet. Vedno sem podvomil, da ni avtor morda samo zbral in napisal spisek želja za svoje življenje. Da govori o teoriji in ne praksi. Zato je pred branjem smiselno preveriti avtorjevo zgodbo o uspehu, kajti težko je slediti nekomu, ki si pomaga s kemijo in farmacevtskimi pripravki, antidepresivi, alkoholom, mehkim ali celo trdimi drogami, da stoji na nogah in funkcionira po splošnih družbenih pravilih. To preprosto pomeni, da avtorju lastne metode niso pomagale do lepega življenja. Težko je zaupati nekomu, ki poučuje in svetuje o uspešnem družinskem življenju, za seboj pa ima pet neposrečenih zakonov. Težko je verjeti navodilom o vzgoji avtorjem brez lastnih otrok in lastne izkušnje soočanja z bolnim, napetim, jokavim, histeričnim, driskastim ali nasmejanim šolarjem, zasanjanim najstnikom. 

Kaj je idealno, kaj uspešno in kaj povprečno življenje, kaj je životarjenje in kaj preživetje? Kaj je svoboda in kaj sreča?

V mojih očeh je uspešen tisti, ki z največ svojega časa razpolaga sam, samostojno brez ukazov, nadrejenih, partnerjev, znancev in družinskih članov. Finančno, čustveno, fizično neodvisni posamezniki, ki se sami odločajo, kako bodo izkoristili 86.400 sekund, ki jih dnevno podari življenje. Tisti, ki so si obuli ravno prave, športne čevlje, v katerih se dobro počutijo in lahkotno hodijo skozi življenje. Karierni uspeh, nazivi, zlate medalje in odličja, spoštovanje in ugled v družbi niso sinonim za življenjski uspeh posameznika. To je le ena dimenzija, ki ima svojo ceno: obrabljen gleženj, tike na obrazu, osivele lase, čir na želodcu, razpadlo družino, nespečnost, izgorelost, nasilje ...

In kaj sploh je sreča? Po filozofski definiciji je sreča stanje popolne zadovoljitve in odsotnosti vsakršne želje. "Ja nemam više želja, ja nemam više slabosti ...," v pesmi SREČA zapojeta tudi Gibonni in Oliver in v petih minutah razkrijeta več kot stotine strani v tiskani obliki.

Tisti, ki nimajo želja, ali tisti, ki imajo realne želje, so bolj svobodni in osebna svoboda največ šteje. Tisti, ki so si obuli mnogo premajhne čevlje trpijo v bolečini, tisti s prevelikimi pa se s težavo premikajo in so pogosto v posmeh drugim sprehajalcem. Sreča je svoboda in neodvisnost, ki jo pooseblja mladenič na platnu Jean- Baptista Regnault-ja, La Liberte ou la Mort.

Je pogoj za srečno življenje vstajanje ob petih, denar, joga, meditacija, skrivnosti motivacijskih govorcev ...?

Veliko ljudi vstaja ob petih, da pridejo pravočasno v službo, skozi prometni zamašek, v proizvodnjo za tekoči trak, meditirajo ob proizvodnih linijah in nikoli ne bodo pomembno srečnejši in uspešnejši, če upoštevajo prav vsa navodila vseh avtorjev, ki prodajajo pravila za uspešne in srečne. Še več, marsikateri iz proizvodne linije je mnogo srečnejši od motivacijskih govornikov. Poceni proda le 8 ur dneva svojega časa, prikrajšan je le finančno, 2/3 dneva pa preživi svoboden, z realnimi cilji, nasmejan s prijatelji, družino, otroci, v naravi, na kolesu, rekreaciji, pikniku. Revni so lahko uspešnejši od bogatih. Bogastvo nima le denarne enote.

Počistite (mikrosvet), svoj vrt in postali boste srečnejši

Ko razmišljam o spremembah in kako izboljšati kakovost življenja, se mi vedno pogosteje pred oči prikradejo kokoši. Obstajajo različne kokoši v našem vrtu. Kokoši, ki niso prav glasne, upadljive in znesejo veliko debelih jajc. To so nesnice. In obstajajo zelooo glasne kokoši, ki zgolj tekajo po vrtu, vzbujajo pozornost, obremenjujejo bobnič in serjejo po vrtu. Sralke. "Serjejo" vključuje vse sopomenke: onečediti, iztrebljati, govoriti oslarije, nakladati, nalagati, afne guncati, zganjati neumnost, bluziti, lahko miselno tračariti. Čimprej se je potrebno ozreti na domači vrt (mikrosvet) in prepoznati nesnice in tiste glasne kure in peteline, sralce. 

Nesnice, ki nosijo jajca (dobro voljo, pozitivno energijo, koristne nasvete, pomoč, ko jo potrebuješ, iskren nasmeh) je potrebno hraniti in jim nameniti več svojega časa, tiste ki zgolj serjejo in glasno kikirikajo (jemljejo energijo, manipulirajo, jih krasi napuh in zavist) pa je potrebno pregnati z domačega vrta. To je osnovno pravilo, ki ga nisem prebral še v nobeni knjigi. Pravilo, ki pride z iskušnjami. 

Kaj pa vi? Ste uspešni? Kakšen je delež časa, o katerem odločate sami?

Izračuni kažejo, da le 9 let v svojem 80-letnem življenju namenimo zares sebi. Zato so za srečo potrebne spremembe, saj čas polzi kot vroča mivka med prsti na portoroški plaži. Za začetek uspeha so pomembna spoznanja. Pravočasen uvid. Kajti na koncu, ko delamo obračun dneva, tedna, meseca, leta, življenja lahko le trpko spoznamo, da smo živeli napačno, da smo napačno potrošili čas, ki nam je bil dan (prelahko zapravili priložnosti) in da nismo prepoznali pravih kokoši v vrtu in po nepotrebnem poslušali glasno kikirikanje od zore do mraka in se mazali ali ogibali iztrebkov, ki so naključno raztreseno ležali na poteh našega vrta. Gorje, če spoznamo, da smo bili sami tista nesramna kokoš v tujem vrtu, ki krati življenja sodelavcev, znancev, prijateljev, partnerjev, otrok.

Sedaj je pravi čas za spremembe. Na bolje. In ker je pred nami letni dopust in čas za branje. Pustite priročnike in raje vzemite biografske knjige, iskrene osebne izpovedi ali poglejte biografski film. Morda o Maradoni? Tu se boste ogromno naučili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.