31. 8. 2022, 08:34 | Promocijska objava

Pravljice, ki otroke učijo ponovne uporabe, septembra v oddaji Lahko noč, otroci!

PROMO

Priljubljene pravljice Lahkonočnice bodo v septembru že šesto leto gostovale v oddaji Lahko noč, otroci!. Projekt A1 Slovenija otrokom s pomočjo pravljic približuje aktualne tematike in jih uči pomembnih vrednot. Nova sezona otroke uči odgovornega odnosa do okolja in jih spodbuja k ponovni uporabi starih predmetov, oblačil in hrane. Pravljice slovenskih pravljičarjev bodo premierno zaživele v interpretaciji priznanih dramskih igralcev vsak četrtek v septembru ob 19.45 na Prvem programu Radia Slovenija.

Pravljice so za otroke nepogrešljiv način spoznavanja sveta, imajo pomembno vlogo pri učenju in so pogosto pobuda za pogovor s sovrstniki, starši, vzgojitelji in drugimi odraslimi. Zato ima vsebina in sporočilnost pravljic veliko težo. Tega se zavedajo tudi ustvarjalci radijske oddaje Lahko noč, otroci!, ki nosi veliko kulturno poslanstvo in je že desetletja del večernih ritualov slovenskih otrok. Tudi letošnjo jesen bodo v oddaji na obisku Lahkonočnice. Tokratna, že šesta sezona otroke uči odgovornega odnosa do okolja ter jih spodbuja, da starim stvarem vdahnejo novo življenje. 

Kar se Janezek nauči, to Janez zna

A1 Slovenija s projektom Lahkonočnice skozi skrbno izbrane teme pravljic najmlajše uči pomembnih vrednot, ki jih bodo spremljale tudi kot odrasle. Že od majhnega lahko otrokom privzgojimo skrb za okolje, recikliranje, popravilo izdelkov in ponovno uporabo. Nova serija Lahkonočnočnic obsega pet pravljic, ki otrokom skozi poznane vsakdanje situacije na zabaven način približajo odgovoren odnos do okolja. Vsaka zgodba spodbuja drugo vedenje: podari, popravi, ustvari nekaj novega, ponovno uporabi, predelaj.

Pravljice, ki otroke učijo o pomenu ponovne uporabe reči, so ustvarili slovenski pisatelji Aksinja Kermauner, Tinka Bačič, Ida Mlakar Črnič, Boštjan Gorenc - Pižama in Damjana Kenda Hussu, v živo pa jih bodo v radijskem studiu interpretirali Maja Končar, Marijana Brecelj, Jurij Souček, Jožica Avbelj in Milena Zupančič.

Skrb za okolje temelj družbene odgovornosti A1 Slovenija

Lahkonočnice so edinstven družbeno odgovoren projekt, s katerimi A1 Slovenija s pomočjo sodobnih tehnologij povezuje generacije in ponuja kakovostne vsebine za najmlajše. »Z Lahkonočnicami bogatimo običajno rutino pripovedovanja pravljic z uporabnimi znanji in veščinami, za katere verjamemo, da imajo širši doprinos kot le zabavo, kratkočasenje ali uspavanje. Tematika odgovornega ravnanja z okoljem pa nam je v A1 še posebej blizu, saj gre za enega izmed temeljev naših družbeno odgovornih aktivnosti,« je povedala Tatjana Kos, vodja projekta Lahkonočnice.

 A1 Slovenija sledi ambicioznim okoljskim ciljem, ki so del strategije ESG. Na ravni skupine A1 Telekom Austria bodo do 2030 vsako leto zbrali in reciklirali vsaj 50.000 odsluženih telefonov. V letu 2021 so le v A1 Slovenija poskrbeli za recikliranje skoraj 3600 odsluženih telefonov. Poleg tega svojim uporabnikom ponujajo obnovljene telefone in jih spodbujajo k menjavi izdelkov po konceptu staro za novo, ozaveščajo pa tudi o pretirani potrošnji in njenem vplivu na okolje.

Spored oddaj Lahko noč, otroci! s pravljicami, ki učijo o pomenu ponovne uporabe reči: 

· 1. 9.: Jutranji piknik / avtorica Aksinja Kermauner / interpretira Maja Končar / nauk: ponovno uporabi

· 8. 9.: Majčka / avtorica Tinka Bačič / interpretira Marijana Brecelj / nauk: predelaj

· 15. 9.: Zmaj iz papirja / avtorica Ida Mlakar Črnič / interpretira Jurij Souček / nauk: ustvari nekaj novega

· 22. 9.: Knjižni sejem / avtor Boštjan Gorenc – Pižama / interpretira Jožica Avbelj / nauk: podari

· 29. 9.: Zaklad – odpad / avtorica Damjana Kenda Hussu / intepretira Milena Zupančič / nauk: popravi

Novim Lahkonočnicam lahko prisluhnete vsak četrtek med 1. in 29. 9. ob 19.45 v neposrednem prenosu na valovih Prvega programa Radia Slovenija in na Facebook strani A1 Slovenija.