31. 12. 2020, 21:51 | Vir: STA

Praznovanja po svetu ob vstopu v leto 2021 potekajo v senci epidemije

Ognjemet v Sidneyju

Profimedia

V nekaterih delih sveta se je že začelo leto 2021. Ob 11. uri po srednjeevropskem času so v novo leto najprej vstopili na Samoi in na tihomorskem otočju Kiribati. Že uro pozneje so prihod leta 2020 pozdravili na Novi Zelandiji, ob 14. uri pa v velikem delu Avstralije, tudi v Sydneyju. Praznovanja potekajo v senci pandemije.

Ob 16. uri po srednjeevropskem času so v novo leto vstopili na Japonskem in v Južni Koreji, uro kasneje pa na Kitajskem. Javnih praznovanj letos večinoma ni, ponekod pa vseeno pripravljajo tradicionalne ognjemete, ki razsvetlijo nebo v prvih minutah novega leta.

Eden najveličastnejših je bil v Sydneyju, vendar je zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa potekal brez množice gledalcev, ki se običajno zberejo v tamkajšnjem pristanišču. Oblasti so ljudi pozvale, naj si dogajanje ogledajo preko prenosa v živo, zbiranje ob pristanišču namreč ni bilo dovoljeno.

Večina Japoncev je prihod novega leta pričakala doma v družinskem krogu. Odpovedali so tradicionalni novoletni dogodek, na katerem cesar Naruhito in preostali člani cesarske družine pozdravijo podanike.

V Južni Koreje so oblasti prepovedale zasebna zbiranja več kot petih oseb ter zaprle smučarska središča in druge turistične destinacije.

V Severni Koreji je po drugi strani novo leto na glavnem trgu v Pjongjangu pričakala množica ljudi, ki so spremljali koncert in uživali v ognjemetu.

Na Kitajskem so odpovedali tradicionalni novoletni svetlobni šov v Pekingu. Praznovanja so omejili v mestih po vsej državi.

Na Tajvanu so prav tako pripravili znameniti ognjemet z nebotičnika Taipei 101. Petminutno predstavo ob 509 metrov visoki stolpnici je popestrilo okoli 16.000 raket.

Izmed evropskih držav bodo v novo leto prvi vstopili v Grčiji, na Finskem, v baltskih državah in v Romuniji, večji del Evrope pa ob polnoči po srednjeevropskem času.

V Franciji bo nocoj spoštovanje protikoronskih ukrepov, vključno s policijsko uro, ki se začne ob 20. uri, nadzorovalo 100.000 policistov in žandarjev.

Na vzhodni obali ZDA, vključno z New Yorkom se bo novo leto začelo v petek ob 6. uri po srednjeevropskem času, sedem ur pozneje pa bosta kot zadnja vanj vstopila sicer nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Toronto, Kanada

Toronto, Kanada

Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.