30. 9. 2020, 06:00 | Vir: STA

Prebivalci Slovenije zaščitne maske običajno nosijo, niso pa enotni o šoli brez mask

Nebojša Tejić/STA

Večina prebivalcev Slovenije zaščitne maske nosi, medtem pa niso prepričani, ali naj otroci v šoli imajo maske ali ne, je pokazala raziskava Mediane o upoštevanju odloka o priporočenem oz. obveznem nošenju mask. Devet od desetih vprašanih pravi, da maske vsaj ponavadi nosijo tam, kjer so obvezne oz. priporočene, so sporočili z inštituta.

Skoraj 70 odstotkov vprašanih maske nosi vedno, četrtina pa ponavadi. Štirje odstotki pravijo, da zaščitnih mask običajno ne nosijo, slaba dva odstotka vprašanih pa mask nikoli ne uporabljata.

Glede poziva ravnateljev osnovnih in srednjih šol za šole brez zaščitnih mask je javnost razdeljena. "Dobra polovica poziv podpira, skoraj 30 odstotkov se s pozivom ravnateljev ne strinja in 16 odstotkov o tem nima mnenja oz. ne želi odgovoriti," so pri Mediani zapisali v sporočilu za javnost.

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 21. in 24. septembrom s kombinacijo spletnega in telefonskega anketiranja. V raziskavi je sodelovalo 713 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.