24. 6. 2020, 06:45 | Vir: STA

Pred nami so praznik, začetek počitnic in prvi večji prometni zastoji

Shutterstock

Začetek šolskih počitnic in četrtkov prost dan državnosti bodo po pričakovanjih mnogi izkoristili za podaljšani konec tedna in se odpravili proti obalnim in drugim turističnim krajem. 

V prometnoinformacijskem centru zgoščen promet pričakujejo predvsem na primorski avtocesti in na mejnih prehodih. Ob koncu vikenda se bo smer zastojev obrnila.

V četrtek se počitnice začenjajo tako v Sloveniji kot tudi v delu Nemčije, v soboto pa še na Poljskem in v Švici, zato v centru napovedujejo zelo visoko gostoto prometa iz urbanih središč v turistične kraje.

Na cestah bodo ob prazniku veljale omejitve tovornega prometa, zato je danes pričakovati povečano število tovornih vozil. Prav tako se s prihajajočim vikendom začenjajo omejitve tovornega prometa za tovorna vozila, težja od 7,5 tone, ki veljajo v času poletne turistične sezone do konca prvega vikenda v septembru.

Vremenska napoved sicer kaže, da bo v četrtek razmeroma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Plohe in nevihte bodo po podatkih agencije nastajale na severu države. Nestanovitno z možnostjo ploh in neviht bo tudi v petek. Vikend pa bo sončen in vroč.

Šolarji danes še zadnjič v tem šolskem letu v klopeh

Šolarji bodo danes še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi, prejeli bodo tudi zaključna spričevala. Po napornem šolskem letu, ki ga je letos zaznamovala epidemija covida-19, bodo za dobra dva meseca pozabili na šolo in se prepustili brezskrbnosti. Kljub manjši ponudbi so številne organizacije pripravile raznovrstne počitniške aktivnosti.

Letošnje počitnice bodo za otroke verjetno največje bogastvo, ki jim ga bomo omogočili. Po krizi z epidemijo je povpraševanja po letovanjih bistveno več kot lani, saj so se finančne stiske v družinah s krizo poglobile, zato v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) upajo, da bodo lahko na letovanja peljali čim več otrok.

S številnimi slovesnostmi bomo obeležili dan državnosti
 

Po vsej državi bodo danes potekale številne slovesnosti, s katerimi bomo obeležili dan državnosti. Osrednja državna proslava bo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo imel govor predsednik republike Borut Pahor. Pred proslavo se bosta na slavnostnih sejah sestala državni zbor in državni svet.

Začetek državne proslave bodo ob 21. uri naznanile salve z Ljubljanskega gradu, govoru Pahorja pa bo sledil kulturni program z različnimi glasbenimi žanri z domoljubno tematiko. Zaradi spoštovanja ukrepov za zajezitev koronavirusa, ki število ljudi na javnih krajih omejujejo na 500, so bili sicer organizatorji primorani zmanjšati število nastopajočih in vabljenih, odpovedali so tudi udeležbo praporščakov. Ti bodo tako dan državnosti obeležili v Trzinu.

Proslave se sicer ne bodo udeležil predstavniki Levice in LMŠ, ker menijo, da je trenutna vlada nelegitimna. Marjan Šarec se bo v četrtek udeležil proslave v Kamniku, v Levici pa so napovedali udeležbo na alternativni proslavi, ki naj bi potekala na Prešernovem trgu. Napovedal jo je Aktiv delavk in delavcev v kulturi, proslava pa po podatkih policije ni prijavljena.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.