15. 3. 2019, 12:45 | Vir: STA

Pred napadom v Christchurchu je avstralski skrajnež poslušal četniško pesem

Profimedia

Avstralski skrajnež, ki je sodeloval v današnjem terorističnem napadu v novozelandskem Christchurchu, je na poti do mošeje v avtomobilu poslušal srbsko četniško pesem, ki opeva Radovana Karadžića, je razvidno iz posnetka, ki je zaokrožil po spletu. Na strelnem orožju pa je imel zapisana imena vojnih zločincev.

Avstralec je pred napadom objavil rasistični manifest ter kasneje v živo prenašal, kako se je z avtomobilom pripeljal do mošeje, kjer je izvedel napad. Posnetek so sicer umaknili z omrežja Facebook, a se vedno znova pojavi na kakšni drugi spletni strani.

Iz posnetka je razvidno, da je Avstralec, ki se je identificiral kot Brenton Tarrant, poslušal pesem o Karadžiću, ki je bil v Haagu obsojen za genocid v Srebrenici. Pesem med drugim opeva, kako je Karadžić vodil Srbe proti ustašem in Turkom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Moški je imel pri sebi v avtomobilu najmanj šest kosov strelnega orožja, na njih pa so bila v cirilici in latinici napisana imena vojnih zločincev in krajev, kjer so izvajali poboje.

Napadalec je v 74-stranskem manifestu, ki ga je objavil na Twitterju, med drugim zapisal, da so ga navdihnili drugi strelci, med njimi norveški terorist Anders Breivik, ki je leta 2011 na Norveškem ubil 77 ljudi. Izrekel se je za podpornika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki zanj predstavlja simbol "prenovljene bele identitete in skupnega cilja".

Dodal je, da ne mara muslimanom in da še bolj sovraži tiste, ki so se spreobrnili v islam ter jih označil za "krvne izdajalce". Pojasnil je, da je sprva nameraval napasti mošejo v Dunedinu, južno od Christchurcha, a si je kasneje premislil. "Mošeji v Christchurchu in Linwoodu sta imeli precej več vsiljivcev," je zapisal.

Napad je načrtoval dve leti, k temu pa ga je spodbudila smrt švedske šolarke Ebbe Akerlund, ki je bila ubita v terorističnem napadu v Stockholmu leta 2017.

V današnjem terorističnem napadu med petkovo molitvijo v dveh mošejah v Christchurchu je bilo ubitih najmanj 49 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih. Policija je aretirala tri moške in žensko, enega od moških so obtožili umora, dva pa sta ostala v priporu. Njihova vloga v napadih zaenkrat še ni uradno znana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.