29. 7. 2021, 14:38 | Vir: STA

Pred obalo Aljaske potres z magnitudo 8,2

profimedia

Pred obalo Aljaske so davi po srednjeevropskem času zabeležili potres z magnitudo 8,2, je sporočil ameriški inštitut za geologijo USGS. Izdali so opozorilo pred cunamijem, ki so ga medtem že preklicali. O škodi ne poročajo.

Žarišče potresa je bilo 91 kilometrov jugovzhodno od mesta Perryville na globini 32 kilometrov, je sporočil USGS po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Perryville leži približno 800 kilometrov od največjega aljaškega mesta Anchorage.

Pristojne oblasti so za jugovzhod Aljaske izdale opozorilo pred cunamijem. "Nevarni valovi so možni v prihodnjih treh urah ob nekaterih obalah," so zapisali v ameriškem centru za opozarjanje pred cunamiji.

Tri ure kasneje so opozorilo preklicali. Najvišji valovi, ki so jih zabeležili v centru, so bili visoki 21 centimetrov. Majhni cunamiji so zadeli najmanj šest točk na obali Aljaske, so sporočili.

Sirene, ki opozarjajo na cunami, so se med drugim oglasile na otoku Kodiak z okoli 6000 prebivalci, ki leži ob obali Aljaske. Oblasti so odredile evakuacijo prebivalcev obalnih območij otoka, ki so jo kasneje preklicali. O škodi ne poročajo.

Aljasko, ki leži na tihomorskem ognjenem obroču, je oktobra lani stresel potres z magnitudo 7,5. Sprožil je tudi cunami, a ni bilo žrtev. Leta 1964 je območje prizadel potres z magnitudo 9,2, ki je najmočnejši zabeleženi potres v Severni Ameriki doslej. Uničil je Anchorage in sprožil cunami, ki je zadel Aljaški zaliv, ameriško zahodno obalo in Havaje. V potresu in cunamiju je življenje izgubilo več kot 250 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.