Nika Vajnhandl | 16. 3. 2022, 14:54 | Vir: STA

Pred pekarno ustrelili 10 Ukrajincev

Rusi napadajo nedolžne civiliste, ki v upanju na lepši jutri kupujejo osnovno hrano za preživetje na vojnem območju.

Profimedia

Rusi napadajo nedolžne civiliste, ki v upanju na lepši jutri kupujejo osnovno hrano za preživetje na vojnem območju. 

Po podatkih ameriškega veleposlaništva v Kijevu so ruske sile ustrelile 10 ljudi, ki so stali v čakalni vrsti za kruh v Černihovu. "Takšne grozljive napade je treba ustaviti," so sporočili z veleposlaništva.

Doslej v Ukrajini potrdili smrt 726 civilistov

Visoki komisariat Združenih narodov (ZN) za človekove pravice je od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja potrdil smrt 726 civilistov, med njimi 42 otrok in mladostnikov, so danes sporočili iz Ženeve. Poleg tega je bilo po njihovih informacijah doslej ranjenih 1174 civilistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V torek so ZN poročali o 691 mrtvih civilistih in 1143 ranjenih.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je že večkrat poudarila, da je dejansko število žrtev verjetno precej višje. Sodelavci ZN potrebujejo namreč tudi več dni, da preverijo podatke o mrtvih in ranjenih. Komisariat navaja le številke, ki so jih tudi sami neodvisno potrdili. "Največ žrtev med civilnim prebivalstvom je bilo po uporabi eksplozivnega orožja z dolgim dosegom," so sporočili iz komisariata. Pri tem gre za težko topništvo, rakete in letalske napade, so dodali.

Po podatkih ukrajinskih oblasti je bilo sicer od začetka vojne v Ukrajini ubitih več tisoč civilistov, samo v obleganem pristaniškem mestu Mariupolj naj bi jih bilo več kot 2000.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord