29. 10. 2019, 10:21 | Vir: STA

Pred požarom v Kaliforniji beži tudi nekdanji guverner Arnold Schwarzenegger

profimedia

Zaradi požara, ki divja zahodno od mesta Los Angeles v Kaliforniji, so v ponedeljek z gričev blizu muzeja J. Paula Gettyja v losangeleškem predmestju Brentwood evakuirali več tisoč prebivalcev. Pred ognjenimi zublji sta morala bežati tudi nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger in košarkar NBA LeBron James.

Oba sta bila med več tisoč prebivalci območja, ki so morali v ponedeljek zgodaj zjutraj zapustiti svoje domove. Ta požar je uničil 242 hektarjev površin in pet hiš ter ustavil promet na avtocesti 405 ter severno pot do mednarodnega letališča Los Angeles.

"Ti požari v Los Angelesu niso šala. Nora noč," je tvitnil zvezdnik Los Angeles Lakersov James. Požar ni le pregnal Schwarzeneggerja z doma, ampak je tudi preprečil premiero njegovega novega filma o Terminatorju v Hollywoodu.

Zaradi požara se je s hribov vila karavana luksuznih avtomobilov, za njimi pa so ostajale pred nočjo čarovnic praznično okrašene graščine. Muzeja Getty, ki gosti neprecenljiva umetniška dela, požar za zdaj še ne ogroža.

To je le eden od požarov v naravi, ki so v zadnjem tednu zajeli Kalifornijo zaradi močnega vetra in suhega vremena in zaradi katerih je guverner Gavin Newsom razglasil izredne razmere za območje celotne Kalifornije.

Največji požar še naprej divja na severu v okrožju Sonoma. Požar Kincade se je razširil na 260 kvadratnih kilometrov, uničil je 96 zgradb, od tega 40 stanovanjskih hiš, ogroža jih še 80.000. Ukaz za evakuacijo je prizadel 200.000 ljudi predvsem iz mesta Santa Rosa.

O smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo. Doslej naj bi bil ranjen le eden od več tisoč gasilcev, ki se na terenu borijo s požari dan in noč. Stanje se ne bo kmalu izboljšalo; vremenoslovci ne napovedujejo dežja, ampak nadaljevanje močnih vetrov, ki ponekod dosegajo orkansko moč 164 kilometrov na uro.

Zaradi požarov v Kaliforniji podjetja izklapljajo elektriko, in sicer preventivno, saj veter podira daljnovode in iskre hitro zanetijo požar. Zaradi tega je bilo na severu države brez elektrike okrog 2,5 milijona ljudi. Podjetje Pacific Gas & Electric je priznalo, da so njihovi daljnovodi kljub izklopom elektrike zanetili najmanj tri požare.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.