25. 3. 2020, 13:15 | Vir: STA

Pred roko pravice v Turčiji 20 obtoženih Savdijcev zaradi umora novinarja Hašodžija

profimedia

Turško tožilstvo je danes 20 Savdijcev obtožilo umora do savdskih oblasti kritičnega novinarja Džamala Hašodžija leta 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu. Med obtoženimi sta tudi dva tesna sodelavca savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Tožilstvo je v obtožnici bivšega namestnika vodje savdske obveščevalne službe Ahmeda al Asirija in bivšega prinčevega svetovalca Sauda al Katanija obtožilo, da sta vodila operacijo in ukazala Hašodžijev umor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožena sta, da sta ukazala "namerni naklepni umor z namenom povzročitve trpljenja". Ostalih 18 je obtoženih sodelovanja v umoru. V primeru obsodbe vsem grozi dosmrtna zaporna kazen.

Med obtoženimi so tudi obveščevalni operativec Maher Mutreb, ki je s prestolonaslednikom pogosto potoval v tujino, forenzik Salah al Tubaigi in Fahad al Balavi, član savdske kraljeve garde.

Mutreb, Tubaigi in Balavi so bili med 11 obtoženci, ki so jim zaradi umora Hasodžija decembra lani sodili v Rijadu. Po navedbah virov so se mnogi obtoženci branili s tem, da so samo izvrševali ukaze Asirija, ki so ga označili za vodjo operacije.

Turčija zaradi nezadovoljstva s pojasnili Rijada glede umora vodi svojo preiskavo. V tem okviru je turško tožilstvo danes še sporočilo, da bodo 20 obtoženim sodili v odsotnosti. Kdaj se bo sojenje začelo, niso napovedali. Zanje so sicer že izdali naloge za aretacijo preko Interpola, zahtevali bodo tudi njihovo izročitev od Savdske Arabije.

Iz urada državnega tožilca v Istanbulu so še sporočili, da so obtožnico pripravili na podlagi dokazov telefonskih pogovorov, potovanj ter nadzornih kamer in izjav ter več kot 50 prič, tudi Hasodžijeve turške zaročenke Hatice Cengiz, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do oblasti kritičnega 59-letnega savdskega novinarja Hašodžija so ubili na savdskem konzulatu v Istanbulu 2. oktobra 2018, kjer je hotel pridobiti dokumente za poroko. Od tam se ni nikoli vrnil.

Preiskava turških obveščevalcev je pokazala, da je Hašodžija skupina savdskih agentov zaslišala, ga mučila, umorila in na koncu razkosala. Trupla kolumnista Washington Posta niso nikoli našli.

Tako ameriška obveščevalna agencija Cia kot posebna poročevalka ZN Agnes Callamard ter Turčija so v zvezi z umorom s prstom pokazali na savdskega prestolonaslednika in dejanskega vladarja kraljevine Mohameda bin Salmana. Ta je zanikal, da bi umor ukazal, je pa kot vladar prevzel odgovornost zanj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.