7. 6. 2021, 06:33 | Vir: STA

Pred umikom iz Afganistana bodo nemški vojaki brez piva, zaloge pa bodo romale domov

profimedia

Nemška vojska bo iz Afganistana nazaj v domovino poslala na tisoče litrov alkohola. Vojaki ga namreč po novem ne smejo več piti, saj je varnostna grožnja po oceni njihovih nadrejenih zaradi umikanja povečana, zato morajo biti ves čas v polni pripravljenosti na morebiten napad.

V Nemčijo naj bi tako pripotovalo okoli 65.000 pločevink oziroma 20.000 litrov piva, 340 steklenic vina in penine ter neznana količina radlerja, je poročal nemški tednik Spiegel.

Poveljnik Ansgar Meyer je nemškim vojakom prepovedal uživanje alkohola v zadnjem obdobju pred umikom iz Afganistana. Po poročanju Spiegla je namreč mnenja, da obstaja na območju, kjer so nameščeni vojaki, povečana nevarnost napadov.

Poleg tega nemška vojska alkohola iz pravnih in verskih razlogov ne sme prodati lokalnim vojakom.

Nemški kontingent je sicer po ameriškem drugi največji v Afganistanu. Misija v tej državi je doslej največja in najdražja v zgodovini nemške vojske. Po poročanju dnevnika Bild naj bi nemški vojaki po svojem umiku iz oporišča v Mazar-e-Šarifu, ki leži kakih 300 kilometrov severno od Kabula, tam pustili del svoje opreme.

Umik tujih sil iz dežele pod Hindukušem naj bi se sicer zaključil najkasneje do 11. septembra.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ