16. 6. 2017, 10:01 | Vir: STA

Pred vrtcem v kitajskem Fengxianu eksplodirala doma narejena bomba!

Po eksploziji, ki je v četrtek odjeknila pred vrtcem na vzhodu Kitajske in zahtevala osem smrtnih žrtev, je policija danes sporočila, da dogodek obravnava kot kaznivo dejanje, za katerega je osumljen najmanj en človek. Kasneje je pojasnila, da je eksplodirala doma narejena bomba in da je napadalec umrl v eksploziji.

Kitajsko ministrstvo za javno varnost je v sporočilu za javnost zapisalo, da je napada osumljen 22-letni moški z zdravstvenimi težavami, ki je najel sobo blizu vrtca v mestu Fengxian, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V tej sobi je policija našla material za izdelavo eksplozivne naprave, na stenah pa je bilo napisano "umreti" in "uničiti", še piše v sporočilu. Moški, ki ga omenjajo le s priimkom Xu, naj bi bombo izdelal sam.

Eksplozija je odjeknila pred vhodom v vrtec popoldne, ko so starši prihajali po svoje otroke.

V eksploziji je po zadnjih podatkih umrlo osem ljudi, 65 jih je bilo poškodovanih. Lokalne oblasti so sporočile, da sta dve osebi izgubili življenje na kraju eksplozije, šest pa jih je poškodbam podleglo v bolnišnici. 65 ljudi je bilo poškodovanih, med njimi jih je osem v kritičnem stanju, ostali se zdravijo v dveh bolnišnicah. Med ranjenimi ni otrok ali vzgojiteljev, zagotavljajo oblasti.

Na fotografijah, objavljenih na družbenih omrežjih, je sicer videti odrasle in otroke, ki ležijo na tleh. Nekateri od njih so okrvavljeni. Nek video posnetek, očitno posnet v eni od bolnišnic, prikazuje odrasle in otroke, ki jim nudijo prvo pomoč.

Policija o domnevnih vzrokih eksplozije molči. Mediji poročajo, da naj bi eksplodirala plinska jeklenka na bližnji stojnici s hrano. O incidentu so že uvedli preiskavo.

Gre za drugo tragedijo, ki je v zadnjih tednih pretresla kitajske vrtce. V provinci Shandong na vzhodu Kitajske je 9. maja zagorel avtobus, ki je prevažal otroke iz vrtca, pri čemer je umrlo 11 otrok, vzgojitelj in voznik avtobusa. Slednji naj bi namenoma podtaknil požar v avtobusu, ker mu niso plačevali nadur.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel