31. 8. 2021, 10:28 | Vir: STA

Pred začetkom šolskega leta prenove šol in vrtcev

Profimedia

Slovenske šole in vrtci so pred začetkom šolskega leta doživele tudi številne prenove, marsikje energetske sanacije, kar nekaj je bilo tudi prizidkov ali popolnih prenov. Marsikje še vedno upajo na državi denar, potem ko je vlada julija zagotovila dodatnih 72,5 milijona evrov za sofinanciranje tovrstnih investicij med leti 2021 in 2024.

V prestolnici prenovljena OŠ Riharda Jakopiča

Največji aktualni projekt v Ljubljani - poleg celovite energetske prenove šestih osnovnih šol in štiri enot vrtcev - je že popolnoma prenovljena Osnovna šola (OŠ) Riharda Jakopiča. Ob tem bosta oktobra zaključeni še prenovi igrišč pri OŠ Jožeta Moškriča in OŠ Šmartno pod Šmarno goro.

Kot je povedala vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič, bodo investicije, ki na področju energetske prenove potekajo v sklopu javno-zasebnega partnerstva, večinoma zaključene v jesenskih mesecih, nekatere pa tudi v prihodnjem letu.

Ker preko poletja ni mogoče izvesti vseh del, bo zato 80 oddelkov na petih šolah ob začetku šolskega leta preseljenih na nadomestne lokacije.

V letošnjem proračunu ljubljanske občine je sicer za investicije v šole in vrtce rezerviranih 50 milijonov evrov, od tega si okoli tri milijone evrov obetajo od Eko sklada. Na razpis šolskega ministrstva so sicer prijavili dva projekta, ob OŠ Riharda Jakopiča še za enega od vrtcev, a so bili pri slednjem neuspešni.

Na severovzhodu države največ dela na Ptuju

Na Ptuju sta trenutno odprti kar dve večji gradbišči. Še vedno poteka druga faza gradnje prizidka in energetske sanacije OŠ Mladika v vrednosti skoraj 1,6 milijona evrov. Trenutno zaključujejo dela za potrebe nove jedilnice in kuhinje, preostali del projekta pa bodo izvedli predvidoma do maja prihodnje leto. Na OŠ Olge Meglič poteka menjava ostrešja, ki bo zaključena septembra.

Oba projekta so že februarja prijavili na osnovni razpis ministrstva, julija pa so s prijavo poskušali tudi v drugi fazi. Glede na kriterije razpisne dokumentacije lahko v najboljšem primeru upajo na okoli 1,4 milijona evrov, pravijo na ptujski občini.

V Mariboru kot največjo aktualno investicijo omenjajo skoraj 600.000 evrov vredno celovito obnovo kuhinje na OŠ Tabor, v vrtcih pa obnove sanitarij v treh enotah vrtcev - Ivana Glinška, Tezno in Studenci. Prvi dve v skupni vrednosti več kot 300.000 evrov gresta h koncu, pri tretji pa so morali postopek javnega naročila ponoviti zato dela načrtujejo jeseni.

V pripravi je še nekaj javnih naročil, še letos pa načrtujejo potrditev projektne dokumentacije za novogradnjo športnega vrtca v središču mesta in šestoddelčnega vrtca na Studencih.

Na poziv ministrstva glede dodatnih zagotovljenih sredstev so nedavno oddali investicijsko dokumentacijo za gradnjo telovadnice na OŠ Franceta Prešerna, a povratne informacije še nimajo.

V Celju gradnja prizidka k OŠ Hudinja poteka v skladu z načrti in bo končana predvidoma do konca leta. S skoraj dva milijona evrov vredno naložbo bodo med drugim pridobili 12 novih učilnic, pet kabinetov in spremljajoče objekte. Kljub gradbenim delom bo pouk v šoli do takrat potekal nemoteno.

Na denar za omenjeni projekt so pri razpisu ministrstva upali že ob prvem pozivu, a jim to ni uspelo. Podžupanja Breda Arnšek upa, da bodo lahko zanj dobili dodatna sredstva na drugem pozivu, kar bi jim po njihovi oceni prineslo nekaj več kot milijon evrov.

V Murski Soboti so letos za razna investicijska vzdrževanja namenili dobrih 60.000 evrov, med drugim so dokončali gradnjo hišniških delavnic in sanacijo učilnic, nekaj denarja pa so porabili tudi za ureditev okolice in sanacijo sanitarij.

Mestna občina Murska Sobota je bila na razpisu delno uspešna že v prvem izboru, tako da se bodo v letu 2022 lahko lotili dozidave četrte OŠ v skupni vrednosti skoraj 400.000 evrov. Čeprav so si kot prioriteto zastavili nadzidavo glasbene šole, s tem projektom na razpisu niso bili uspešni.

Velenjska občina je izvedla sanacijo dotrajanih sanitarij v enoti vrtca Tinkara, ob tem pa dodajajo, da se zaradi stalnega naraščanja vpisa otrok v vrtec in prehajanja oddelkov vrtca, ki so jih imeli na osnovnih šolah, nazaj v vrtčevske prostore, kaže potreba po novih prostorskih zmogljivostih. Zato so pričeli s pripravo dokumentacije za dozidavo enote Najdihojca za štiri dodatne oddelke, ki jih načrtujejo v naslednjem letu.

Iz lastnih sredstev so pred novim šolskim letom poskrbeli za sanacijo strehe nad telovadnico OŠ Gorica ter streh na OŠ Gustava Šiliha in OŠ Mihe Pintarja Toleda

V zvezi z dodatnim razpisom ministrstva so pojasnili, da so bili na njem uspešni že pred odločitvijo države, saj je za financiranje izbran projekt gradnje prizidka v Centru za vzgojo in usposabljanje Velenje. So jih pa na ministrstvu neprijetno presenetili, saj so jih obvestili, da bo denar za to na voljo šele v letih 2023 in 2024, zato iščejo možnosti, da bi z prepotrebno gradnjo pričeli prej.

Na Obali se največja gradbena dela šele začenjajo

V Kopru so se letos lotili več projektov in po koncu šolskega leta začeli s temeljito prenovo dotrajane kuhinje v OŠ Dekani, ki jo uporablja tudi tamkajšnji vrtec. Pol milijona evrov vredna naložba bo zaključena konec septembra, dotlej pa bodo prehrano zagotavljali v Obalnem domu upokojencev Koper in Vrtcu Semedela.

So pa že začeli prazniti šolo na Škofijah, ki jo bodo porušili, na njenem mestu pa bodo do konca 2022 zgradili nov šolski objekt. Začasno bodo pouk izvajali v dvorani Burja, zadružnem domu in župnišču, naložba pa je vredna skoraj 16 milijonov evrov, od katerih bo nekaj manj kot 2,5 milijona zagotovila država.

Še letos bodo začeli tudi gradnjo trietažnega prizidka k OŠ v Semedeli v vrednosti 1,7 milijona evrov, v nove prostore bodo osnovnošolci zakorakali v naslednjem šolskem letu. Za državni denar so kandidirali z obema projektoma, a so bili uspešni le pri prvem, medtem ko bodo drugega financirali iz proračunskega denarja.

V Kranju so letos za v investicije v šole in vrtce namenili dobre tri milijone evrov, trenutno pa pri njih potekajo trije večji projekti. Dobra 2,5 milijona bo stala gradnja prizidka pri OŠ Staneta Žagarja, do konca leta bo zaključena 1,5 milijona evrov vredna gradnja vrtca v Bitnjah, v starem mestnem jedru pa tudi s pomočjo evropskega denarja teče 1,9 milijona prenova nekdanje gradbene šole, kjer bodo predvidoma do septembra 2022 nove prostore dobili glasbeno šola, kranjska enota javnega sklada za kulturne dejavnost in druge kulturne dejavnosti.

Na razpis ministrstva so prijavili projekt dozidave vrtca na Kokrici, katere vrednost je ocenjena na 800.000 evrov, a zaenkrat še niso prejeli odgovora.

Novomeška občina med večjimi investicijami omenja gradnjo prizidka in vrtca pri OŠ Otočec, ki naj bi bila zaključena predvidoma konec septembra in za katero so od države prejeli 1,2 milijona evrov, kar je približno polovica celotne vrednosti.

Med počitnicami so izvedli tudi obnovo kuhinje na OŠ Grm, začeli pa še z dobrih 400.000 evrov vredno energetsko sanacijo OŠ Stopiče, ki naj bi bila zaključena konec oktobra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.