20. 11. 2021, 14:24 | Vir: STA

Pred zaprtjem javnega življenja v Avstriji velik naval na trgovska središča

profimedia

V Avstriji danes številni poskušajo izkoristiti še zadnji dan za večje nakupe, preden se bo v državi v ponedeljek zaradi covida-19 vnovič ustavilo javno življenje, v skladu s tem pa tudi zaprle nenujne trgovine. Iz trgovskih središč po vsej državi poročajo o veliki gneči, ki jo je bilo občutiti že dopoldne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Naval kupcev naj bi med drugim beležili v trgovinah s čevlji, kjer starši kupujejo zimsko obutev za otroke. Tudi v drugih trgovinah naj bi bili v ospredju nakupi točno določenih dobrin, pa tudi predčasno božično nakupovanje. Dogajanje je prav tako pestro v frizerskih salonih, nekatere trgovine z oblačili vabijo z visokimi popusti, piše APA.

Iz nakupovalnega centra Auhofcenter na Dunaju obenem poročajo o dolgih čakalnih vrstah za cepljenje proti covidu-19, ki je možno brez naročanja. Ker Dunaj že teden dni omogoča prejem poživitvenega odmerka cepiva že štiri mesece po zadnjem odmerku, prihajajo tja ponj tudi številni iz denimo Spodnje in Zgornje Avstrije.

Kot piše APA, so v petek na Dunaju razdelili 30.788 odmerkov cepiva, kar je največ od začetka cepilne kampanje.

V Avstriji bo zaprtje javnega življenja, za kakršnega se v tokratnem četrtem valu pandemije ni odločila še nobena druga evropska država, veljalo predvidoma 20 dni. Po prvih desetih dneh bodo ta ukrep proučili, zaprtje pa so se bo samodejno končalo 13. decembra. Zaprtje javnega življenja za necepljene bo veljalo še naprej.

Šole in vrtci bodo načeloma ostali odprti, a prisotnost pri pouku ne bo obvezna.

Obenem bo v Avstriji od 1. februarja obvezno cepljenje proti covidu-19. V celoti je trenutno cepljenih 66 odstotkov prebivalcev države.

V zadnjem dnevu so sicer v Avstriji znova potrdili več kot 15.000 okužb z novim koronavirusom. Zabeležili so jih 15.297, v povprečju pa v zadnjem tednu skoraj 13.500 dnevno. Umrlo je 42 covidnih bolnikov. Še naprej se veča tudi število okuženih v bolnišnicah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.