28. 2. 2019, 18:30 | Vir: STA

Predsednik Pahor pri kraljici Elizabeti II. - njun pogovor daljši od načrtovanega

Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II. je sprejela predsednika republike Boruta Pahorja, s katerim je imela daljši pogovor od načrtovanega. Kot so sporočili iz urada predsednika, je bila kraljica izjemno ljubezniva in osupljivo osredotočena na pogovor.

Pahor je sicer drugi dan uradnega obiska v Veliki Britaniji začel s položitvijo venca pred obeležje vsem nedolžnim žrtvam vojn pred Westminstrsko opatijo. Ceremonialu je sledil ogled opatije, ki je bila kot nekdanja benediktinska opatijska cerkev zgrajena v 11. stoletju in je eden najbolj znanih sakralnih objektov v Evropi.

V okviru uradnega programa se bo predsednik republike danes srečal še s predsedujočim zgornjega doma parlamenta, lordom Normanom Fowlerjem in nekaterimi poslanci poslanske in lordske zbornice. Pričakovati je, da bo v ospredju pogovorov izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, ki je predviden za 29. marec.

Brexit zanima tudi Slovence, ki živijo na Otoku, saj bi se utegnili ob trdem brexitu soočiti s številnimi težavami. Z njimi se bo predsednik republike srečal drevi na sprejemu, ki ga bo priredil slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel.

Zadnji dan obiska bo predsednik Pahor v petek obiskal londonsko finančno središče City in se predvidoma sestal s premierko Thereso May.

Pahor, ki se na uradnem obisku mudi kot gost kraljice Elizabete II. in britanske vlade, je uradni obisk začel v sredo s srečanjem s princem Edwardom, s katerim sta spregovorila o nagradah za mlade, vključene v mladinski program Mepi, katerega častni pokrovitelj je britanski princ. Predsednik republike se je sestal tudi z britanskim zunanjim ministrom Jeremyjem Huntom, ki je bil prejšnji teden na obisku v Sloveniji. Govorila sta predvsem o dvostranskih odnosih in brexitu.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel