28. 11. 2020, 09:51 | Vir: STA

"Predsednika izbirajo volivci, ne pravniki, štejejo glasovnice, ne sodne vloge"

profimedia

Tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v Pensilvaniji je v petek zavrnil zahtevo odvetnikov predsednika ZDA Donalda Trumpa za blokado potrditve izida predsedniških volitev v tej zvezni državi. Trump je v Pensilvaniji izgubil proti Joeju Bidnu za okrog 80.000 glasov.

"Svobodne in poštene volitve so kri naše demokracije. Obtožbe o nepoštenosti so resne. Vendar, če nekdo za volitve reče, da niso poštene, to še ne pomeni, da res niso poštene. Obtožbe morajo biti natančne in imeti za seboj dokaze. Tu nimamo ničesar od tega," je zapisal sodnik Stephanos Bibas, ki ga je na položaj imenoval Trump. "Volivci so tisti, ki izbirajo predsednika, ne pa pravniki. Glasovnice, ne pa sodne vloge," je še zapisal.

Trumpova odvetnica Jenna Ellis je tvitnila, da se bodo sedaj obrnili na vrhovno sodišče ZDA. "Aktivistični sodni stroj Pensilvanije nadaljuje s prikrivanjem obtožb o ogromni prevari," je sporočila Ellisova.

Prizivno sodišče je odločalo o pritožbi na odločitev zveznega sodnika, ki je tožbo Trumpovih odvetnikov opisal kot "Frankensteinovo pošast". Razsodilo je, da je Trumpova kampanja zahtevala zadeve, ki so stvar zakona Pensilvanije, in je že doživela sodne poraze na državnih sodiščih.

"Pritožba ne stoji na ničemer. Nikjer ne trdijo, da je kdo njihovo kampanjo obravnaval drugače kot nasprotnikovo," je odločil sodni senat, v katerem sta bila poleg Bibasa še dva sodnika, ki ju je imenoval republikanec George Bush mlajši.

Trumpova pravniška ekipa pod vodstvom Rudyja Giulianija sproža tožbe in spore tudi v vseh drugih državah s tesnim izidom, vendar vsepovsod doživlja sodni poraz za sodnim porazom. Trump kljub temu še vedno ne priznava poraza na volitvah. Pristal pa je na to, da bo 20. januarja 2021 zapustil Belo hišo, če bodo elektorji 14. decembra potrdili Bidna kot zmagovalca volitev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.