29. 11. 2019, 12:07 | Vir: STA

Preiskava umora malteške novinarke Daphne Caruane Galizie se resno zapleta

profimedia

Malteški premier Joseph Muscat je v četrtek zvečer sklical nujni sestanek kabineta, saj je vlada zaradi novih razkritij v preiskavi umora preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia pod vse večjim pritiskom. Po sestanku je sporočil, da glavni osumljenec v primeru Yorgen Fenech ni dobil imunitete v zameno za informacije o umoru.

"Situacija je zelo resna," je ob prihodu na nujni sestanek izjavil namestnik premierja Chris Fearne.

Ravno ko se je sestanek na vladi začel, je policija sporočila, da so nekdanjega vodjo Muscatovega kabineta Keitha Schembrija, ki je bil aretiran v zvezi s tem primerom, izpustili iz pridržanja. Kot so pojasnili, ni bilo potrebe, da bi Schembri ostal v pridržanju.

Glavni osumljenec v primeru, poslovnež Yorgen Fenech, je preiskovalcem povedal, da je imel Schembri glavno vlogo pri umoru novinarke.

Umor ugledne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je bila ubita oktobra 2017 v eksploziji bombe, podtaknjene v njenem avtomobilu, je pretresel Malto in sprožil množične proteste. Vlada je večkrat zavrnila pozive k odprtju javne preiskave umora, septembra letos pa si je presenetljivo premislila.

Na Muscata so letele številne kritike, kako vlada obravnava primer, ta teden pa je dejal, da bo odstopil, če bodo preiskovalci našli povezave med njim in umorom.

Odstopi, imuniteta in panamski dokumenti

Do novega preobrata v primeru je prišlo ta teden, ko je najprej odstopil vodja Muscatovega kabineta Schembri, nato pa še minister za turizem Konrad Mizzi, ki naj bi bila povezana z enim od Fenechovih podjetij.

Fenech, ki je bil aretiran minuli teden, je zaprosil za imuniteto v zameno za razkritje informacij o primeru, vendar mu je vlada ni odobrila. Kot je po nujnem sestanku v četrtek zvečer pojasnil Muscat, je bila takšna odločitev sprejeta po priporočilih ministra za pravosodje in policije.

Fenech je direktor in solastnik podjetja Electrogas, ki je leta 2013 zmagalo na več milijonov evrov vrednem razpisu malteške vlade za gradnjo nove plinske elektrarne.

Bil naj bi tudi lastnik v Dubaju registriranega podjetja 17 Black, o katerem je med drugim pisala Caruana Galizia nekaj mesecev pred smrtjo v eksploziji avtomobila oktobra 2017. Podjetje je bilo glede na njene navedbe povezano z več malteškimi politiki. Med njimi naj bi bila tudi Schembri in Mizzi.

Oba politika sta zanikala, da bi prejemala denar od omenjenega podjetja, a njuni imeni sta se pojavili v panamskih dokumentih, ki razkrivajo, kako so se evropska podjetja in posamezniki z računi v tej davčni oazi izogibali plačevanju davkov v Evropi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.