3. 10. 2018, 17:49 | Vir: STA

Prejemniki Nobelove nagrade za kemijo šokirani

Profimedia

Letošnji prejemniki Nobelove nagrade za kemijo Frances H. Arnold, George P. Smith in Gregory P. Winter so bili ob današnji razglasitvi Nobelovih nagrajencev predvsem šokirani, a tudi zadovoljni in hvaležni.

"Hvala vsem! Obožujem to razumevajočo družbo. Pretresena sem," je na Twitterju zapisala 62-letna Američanka, ki nagrado prejme, ker je izvedla prvi nadzorovani razvoj encimov. To so proteini, ki katalizirajo kemične reakcije in jih med drugim uporabljajo v proizvodnji biogoriv in zdravil.

Arnoldova, ki poučuje na Kalifornijskem tehnološkem inštitutu, je šele peta ženska s to nagrado za kemijo v zgodovini podeljevanja. Nazadnje jo je leta 2009 prejela Ada Yonath.

"Mislil sem, da gre spet za šalo," pa je povedal Američan Smith, ki je razvil metodo fagni displej, v okviru katere lahko bakteriofage uporabijo za razvoj novih proteinov. "Bil sem zgolj prava oseba v pravem trenutku," je dodal 79-letnik, ki je že v pokoju.

Winter je medtem dejal, da je "šokiran in zadovoljen, vendar bolj šokiran". "Upam, da so pravilno izbrali," je dodal 67-letnik, ki deluje na univerzi v britanskem Cambridgeu, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta britanski znanstvenik je Smithovo metodo uporabil za proizvodnjo farmacevtskih izdelkov. Danes tako proizvajajo protitelesa, ki nevtralizirajo toksine in delujejo proti avtoimunim boleznim, z njimi pa zdravijo tudi metastatske oblike raka.

Nagrado bodo prejemnikom podelili na tradicionalni slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Arnoldova bo prejela polovico finančne nagrade v višini devet milijonov švedskih kron (870.000 evrov), drugo polovico pa si bosta razdelila Smith in Winter.

Novo na Metroplay: "Janša je s tem potrdil, da ostaja" | N1 podkast s Suzano Lovec