5. 1. 2021, 06:00 | Vir: STA

Prejšnji teden na mejnih prehodih in kontrolnih točkah skoraj 8900 napotitev v karanteno

Daniel Novakovič/STA
Prejšnji teden na mejnih prehodih in kontrolnih točkah skoraj 8900 napotitev v karanteno (foto: Daniel Novakovič/STA)

V preteklem tednu je bilo na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdanih 8897 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, od tega 6719 odraslim in 2178 mladoletnim osebam. Na mejah so zavrnili vstop v državo 101 osebi, so sporočili s policije. V primerjavi s tednom poprej so izdali za 82,5 odstotka več karantenskih odločb.

V soboto so se sicer spremenili pogoji vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije. Vstop v državo brez odrejene karantene se omogoči tistim, ki predložijo negativni PCR test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja, tistim, ki izpolnjujejo izjeme za vstop brez karantene, ali pa če ob vrnitvi na enega od petih mejnih prehodov s Hrvaško ali na Letališču Jožeta Pučnika opravijo testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat negativen.

Če je rezultat testiranja negativen, se osebi dovoli vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in v aplikaciji CovidObr opravi preklic potrdila za napotitev v karanteno na domu.

Tako so na omenjenih šestih mejnih prehodih, kjer se izvaja tudi testiranje s hitrim antigenskim testom, v soboto izdali 505 potrdil za napotitev v karanteno na domu in preklicali 2360 obrazcev za napotitev v karanteno na domu. V nedeljo so izdali 447 potrdil za napotitev v karanteno in preklicali 3154 obrazcev za napotitev. Danes do 7.30 ure pa so izdali 285 potrdil za napotitev v karanteno na domu in preklicali 880 obrazcev, so še sporočili z Generalne policijske uprave.

Na policiji pa so opozorili še, da mora oseba ob odhodu in prihodu v Slovenijo še vedno izpolnjevati pogoje za uveljavljanje izjem po odloku o začasni delni omejitvi gibanja, ki omogočajo prestopanje občinskih meja, izhaja iz spletne strani.

Pri tem morajo imeti državljani pri izstopu in vstopu v državo pri sebi dokazilo, s katerim lahko ob morebitnem nadzoru izkažejo upravičenost do uveljavljanja katere od izjem, in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo. Izjema so le potniki, ki so v tranzitu čez Slovenijo, pri vstopu pa so izjema tudi osebe, ki se vračajo na svoje bivališče.

"Samo obiskovanje trgovin, turistični izleti, smučanje oziroma izvajanje športne aktivnosti in podobno tako ne morejo biti razlogi, ki bi lahko osebam omogočali vstop v Slovenijo, saj niso navedeni niti med izjemami v odloku glede prehajanja meja niti med izjemami v odloku glede omejitev gibanja," so zapisali na policiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.