29. 1. 2021, 22:18 | Vir: STA

Premier pričakuje, da se stranka DeSUS opredeli, opozicija napoveduje interpelacije

profimedia

Premier Janez Janša in njegova vladna ekipa imajo pred sabo kar nekaj izzivov. Na interpelaciji se bodo morali zagovarjati kar trije ministri, poiskati pa bo moral tudi najmanj enega novega ministra, če ne dva. Odločitev je odvisna od poslancev DeSUS, od katerih Janša pričakuje, da se do srede izjasnijo, ali vlado podpirajo ali ne.

Janša je na današnji novinarski konferenci dejal, da se morajo do srede naslednjega tedna, ko je sestanek koalicije, poslanci DeSUS odločiti, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija "brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo".

Svet DeSUS je namreč odločil, da stranka izstopi iz koalicije, a je Janša danes navedel, da "na razmerje sil in podporo vladi ne odločajo neposredno organi strank, ampak poslanci v parlamentu" in da stališče vseh članov poslanske skupine DeSUS glede tega še ni jasno.

Po odločitvi sveta stranke je sicer v skladu s statutom stranke in po pozivu Janše odstopil minister za zdravje Tomaž Gantar, medtem ko Jože Podgoršek ostaja kmetijski minister. Če se poslanci DeSUS večinsko odločijo za opozicijsko držo, je odprt tudi kmetijski resor in je torej od te odločitve odvisno, ali bo v DZ Janša poslal predlog enega ministrskega kandidata ali dveh.

Poslanci DeSUS se bodo z vodstvom stranke srečali v torek. Njihov vodja Franc Jurša zaključkov ne želi napovedovati, je pa za STA dejal, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji. Poslanec Branko Simonovič meni, da bi trenutno kazalo iti v konstruktivno opozicijo.

Danes je sicer zasedalo vodstvo DeSUS. Jurša podrobnosti ni razkril, je pa ugotavljal, da v vodstvu verjetno računajo, da bodo poslanci izpolnjevali sklepe stranke. "Kaj bo iz tega nastalo, bomo videli v torek," je dodal.

Simonovič je v današnji izjavi za STA sicer ocenil, da je bilo Janšev poziv k odločitvi pričakovati, saj "tiščati glave v pesek ne gre". Po njegovem mnenju se mora poslanska skupina DeSUS opredeliti, ali se bodo zavzemali za uresničevanje strankinega programa kot konstruktivna opozicija ali pa bodo sodelovali s KUL.

Ko bo torej odločitev DeSUS znana, bo Janša, kot napoveduje, vložil tudi predlog kandidata za novega ministra ali ministrico za zdravje. Prvak NSi Matej Tonin je danes ponovil, da je NSi ponudila predsedniku vlade tri kandidate in da so se v koaliciji "dogovorili, da tu ne bo upoštevana koalicijska matematika", ampak zaradi zahtevnosti in trenutnega položaja iščejo najboljšega možnega kandidata za ta resor.

O izpraznjenem mestu ministra za zdravje so danes v DZ spregovorili tudi v vrstah strank KUL. Izpostavili so pomen ministrstva za zdravje v času epidemije covida-19 in navedli, da je tudi glasovanje o novem ministru priložnost, "da se preštejejo".

V LMŠ si sicer še vedno želijo vložitve tudi konstruktivne nezaupnice, prav tako pa stranke nadaljujejo z vlaganjem interpelacij. Tako je danes nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček iz vrst SD napovedal, da bo še pred 8. februarjem vložena interpelacija ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Kot je dejal v izjavi za medije, bo to verjetno "eno največjih daril", ki jih lahko dajo slovenski kulturi. Vlada namreč s svojimi dejanji po Prešičkovi oceni ogroža vitalna področja v državi. Da bodo interpelacijo podprli oziroma sopodpisali, so že napovedali v LMŠ, SAB in Levici.

Ministru Simonitiju v opozicijskih vrstah med drugim očitajo, da ni vzpostavil nikakršnega dialoga s kulturniki, da je odločbe samozaposlenih vzel v svoje roke, da filmskemu področju niso bila izplačana s pogodbo zagotovljena sredstva. "Imamo primere v drugih državah, v katerih kulturnice in kulturniki z ministrstvom iščejo rešitve, ki so dobre za to področje," je pojasnil Prešiček.

Prav tako jih moti pomanjkanje vizije, kako prebroditi zdravstveno krizo, kako bo zaživel ta sektor in kako bodo začeli ljudi spet spuščati v koncertne dvorane in gledališča.

Predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomič iz Levice je v izjavi ob napovedi med razlogi za interpelacijo dodatno naštela poskuse izselitve nevladnikov z Metelkove, prilagajanje razpisnih pogojev in samo vodenje ministrstva. Simoniti po njenem mnenju "ne deluje kot varuh kulturnih delavcev, ampak ignorira njihove težave, medtem ko se je celotni sektor znašel na udaru zaradi koronske krize".

Iz poslanske skupine SAB so za STA navedli, da se je pod taktirko ministra Simonitija sektor kulture znašel na tleh, prvak LMŠ Marjan Šarec pa je tvitnil, da sta "kultura in šolstvo pod to vlado v slepi ulici".

Z ministrstva za kulturo so v odzivu za STA napisali, da bo interpelacija omogočila, da predstavijo vse dosežke preteklih desetih mesecev, ki jih je zaznamovala pandemija covida-19. Kot menijo, se je stanje v kulturi v času ministrovanja Simonitija izboljšalo.

Kot so poudarili, so kulturi sredi pandemije uspeli za letos priboriti rekordnih 46 milijonov evrov dodatnih sredstev, kar pomeni, da proračun za kulturo zopet presega dva odstotka BDP.

Prav tako se je po njihovih besedah povečalo število samozaposlenih v kulturi, sredstva zanje pa so se povečala za več kot 500.000 evrov.

V kabinetu predsednika vlade napovedi vložitve interpelacije zoper Simonitija ne komentirajo.

V opozicijskih vrstah sicer pripravljajo tudi interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. V četrtek jo je najavil koordinator Levice Luka Mesec, v opozicijskih LMŠ, SD in SAB pa so danes potrdili, da bodo prispevali podpise pod njo. V izjavah so opozarjali predvsem na dolgotrajno zaprtje šol, kar da ima hude posledice za šolajočo se generacijo, zlasti pa otroke iz socialno šibkejših okolij.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je opozoril, da so šole z nekaj izjemami zaprte že od marca. Dolgotrajno zaprtje šol po besedah poslanke Maše Kociper moti tudi poslansko skupino SAB.

Bojana Muršič iz SD je dodala, da so že siti tega, kako se ravna z otroki, ki nujno potrebujejo znanje. Poslanec Miha Kordiš iz Levice pa je ocenil, da se vlada z odpiranjem in ponovnim zapiranjem šol norčuje iz državljank in državljanov.

Že pred tednom dni so omenjene stranke vložile interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord