Uredništvo | 8. 4. 2024, 18:34

Bi lahko na slovenskih šolah prišlo do napada? Policija miri, da vsako grožnjo vzamejo resno, pa tudi ...

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zaskrbljenost, da bi se pri nas lahko zgodilo nekaj podobnega, kot je se prejšnji torek na Finskem, je sprožil spletni komentar.

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Stojan Belšak je na novinarski konferenci dejal, da na policiji varnostne dogodke redno spremljajo in skušajo nanje odreagirati. Ter tudi, da policija v sodelovanju s šolami in drugimi institucijami spremlja dogajanje v šolskih okoliših.

Preventivno opozarjanje šol

Podobna situacija se je zgodila pretekli teden, ko so “ocenili, da bi bilo koristno, da bi o tem obvestili pristojne institucije, ker bi lahko prišlo do nekaterih varnostnih pojavov”.

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem se je namreč pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo 10. aprila nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol.

Policija je to zaznala in začela slovenske šole preventivno opozarjati, naj bodo pozorne na dogajanje. Nekatere šole so o tem obvestile tudi starše, po spletu pa se je začela širiti zaskrbljenost. 

Profimedia

Vsako grožnjo vzamejo resno

Na tiskovni konferenci je Belšak dejal, da v policiji po preverjanju nimajo podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave. Vendar ocenjujejo kot ustrezno, da tudi o tovrstnih dogodkih v smislu preventive in samozaščitnega ravnanja obveščajo (določeno) javnost. Med te ukrepe spada tudi sodelovanje s šolo in izvajaje ukrepov za zagotovitev varnosti otrok v širšem šolskem območju. "Naš skupni cilj je vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih zagotavljati občutek varnosti,"  je poudaril.

Potrdil je, da so preko policijskih postaj na šole, centre za socialno delo in druge ustanove naslovili poziv z željo po obveščanju javnosti in povečanju samozaščitnega ravnanja, "da bi morebiten, a ne zelo verjeten napad pravočasno preprečili".

Belšak je dodal, da je policijo o objavi neprimernega komentarja obvestil občan, ki je komentar opazil na enem od slovenskih javno dostopnih medijev. Ob tem je pohvalil tudi določen medij, saj je komentar umaknil zelo hitro, objavljen je bil tako le tri minute, in s tem preprečil nadaljnje komentiranje in vznemirjanje javnosti.

Panika ni na mestu

Kot so na policiji predhodno povedali za N1, se ne le v Sloveniji, ampak tudi v drugih državah po strelskih pohodih na šolah začnejo pojavljati grožnje, da se bo nekaj podobnega zgodilo še kje drugje. A se te grožnje praviloma izkažejo kot prazne. Tako je bilo tudi po streljanju na osnovni šoli v Beogradu maja lani, pravijo na PU Ljubljana in dodajajo, da panika ni na mestu. Če pa bi kdorkoli opazil karkoli odstopajočega, pa naj takoj pokličejo policijo, so še poudarili na PU Ljubljana.

Profimedia

Skrb vzbujajoče sporočilo

"Tole sporočilo smo ravnokar prejeli starši preko E- asistenta," je zapisal uporabnik foruma alter.si in dodal kopirano besedilo:  

Spoštovani starši,

S strani PP Vrhnika smo dobili klic v zvezi z dogodkom, ki se je pred nekaj dnevi zgodil na Finskem (strelski pohod).

Dne 5. 4. 2024 so na novičarskem spletnem portalu zaznali grožnjo/zapis pod vzdevkom ''slava Rusiji'', da se bo enak dogodek v sredo, 10. 4. 2024, zgodil tudi na eni od slovenskih šol.

Policijske postaje obveščajo vse slovenske šole. Prosijo nas, da smo pozorni na dogajanje na šoli. V sredo, 10. 4. 2024 bo zato zaklenjen vhod pri prvi triadi in bodo vsi učenci in zaposleni vstopali skozi glavni vhod.

Naprošamo vas, da ne zaženete panike. Otroci naj v sredo normalno pridejo v šolo. Predlagamo tudi pogovor z otrokom.

Če kdorkoli od vas staršev kaj zazna, naj direktno pokliče na številko 113 ali obvesti PP Vrhnika na številko (01) 750 29 10.

Nina Ciuha Cerkovnik, pomočnica ravnateljice.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol