15. 2. 2019, 13:05 | Vir: STA

Prepoved približevanju Tuđmanovemu spomeniku ja, žrtvi brutalnega nasilja pa ne?

Hina/STA

Hrvaška policija išče neznanca, ki je v četrtek zvečer z jajci obmetaval spomenik prvemu hrvaškemu predsedniku Franju Tuđmanu v Zagrebu. Gre za nov incident ob 4,2 metra visokem Tuđmanovem bronastem kipu, ki so ga odkrili ob 19. obletnici njegove smrti decembra lani.

Že ob slovesnem odkritju spomenika 10. decembra lani se je zgodil incident, ko je eden izmed nekaj deset protestnikov označil Tuđmana za vojnega zločinca. Izkazalo se je, da gre za hrvaškega vojnega veterana Zorana Ercega, ki je bil nato prejšnjo sredo zaradi kaljenja javnega reda in miru pogojno obsojen na 15 dni zapora. V zapor ne bo šel, če v letu dni ne bo ponovil prekrška. Sodnik za prekrške mu je prepovedal tudi približevanje spomeniku za leto dni ter odredil 500 kun (68 evrov) za stroške sojenja.

Na Hrvaškem se sprašujejo, kako je Erceg lahko dobil prepoved približevanja spomeniku, medtem ko je sodišče v Zadru na prostost do pravnomočnosti sodbe izpustilo 31-letnega Darka Kovačevića, čeprav je bil obsojen na pet let zapora zaradi brutalnega pretepa 18-letnega dekleta. Kovačević ni dobil nobene prepovedi približevanja svoji žrtvi.

Zagrebška policija je sicer januarja kazensko ovadila tudi 24-letnega Filipa Dračo, ki je na spomenik Tuđmanu s sprejem narisal srp in kladivo.

Na Hrvaškem večina spoštuje Tuđmana kot nepogrešljivega voditelja in ustanovitelja sodobne hrvaške države, a so glasni tudi tisti, ki opozarjajo na nedemokratičen značaj Tuđmanove oblasti v 90. letih, kot tudi na nekatere njegove poteze med vojno na Hrvaškem in v BiH.

Spomenik je postavljen ob enem najbolj prometnih križišč v Zagrebu v bližini številnih zagrebških vodometov, koncertne dvorane Vatroslav Lisinski ter nacionalne in univerzitetne knjižnice, v kateri bo potekala večina dejavnosti, povezanih s hrvaškim predsedovanjem EU v prvi polovici leta 2020.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.