5. 3. 2021, 09:50 | Vir: STA

Prerokba QAnona se ni izpolnila, Trump se 4. marca ni vrnil v Belo hišo

Shutterstock

Pred ameriškim kongresom v Washingtonu, ki je bil 6. januarja prizorišče smrtonosnega napada privržencev Donalda Trumpa, je bilo v četrtek mirno, kljub prerokbi teorije zarote QAnon, da se bo Trump 4. marca vrnil v Belo hišo in prevzel položaj predsednika ZDA.

Ustvarjalci teorije zarote so pohiteli s pojasnjevanjem, da je ideja o 4. marcu prišla od njihovih nasprotnikov, da jih osmešijo. Ne glede na to je v Washington prišlo nekaj Trumpovih privržencev, a precej manj od 5000 vojakov, ki skupaj s policisti stražijo kongresno palačo, okrog katere je dvignjena visoka ograja.

Ameriški mediji poročajo, da QAnonovi ali Trumpovi obiskovalci Washingtona niso bili povsem razočarani, ker se nekdanji predsednik ni vrnil na oblast, saj ostajajo prepričani, da se bo to prej ali slej zgodilo. Datum 4. marec je bil izbran za dan Trumpove vrnitve menda zato, ker so v ZDA do leta 1933 novi predsedniki prisegali na položaj 4. marca, ne pa kot danes 20. januarja.

Ameriške policijske agencije so pred četrtkom svarile, da so pripadniki skrajnih desničarskih skupin februarja po družbenih medijih razglabljali o napadu na kongres 4. marca in "izbrisu" vseh demokratskih kongresnikov. Zaradi tega je bila varnost okrepljena, predstavniški dom pa ni imel zasedanja.

Senat je zasedal in tesno s pomočjo podpredsednice ZDA Kamale Harris z 51 glasovi proti 50 začel razpravo pred potrditvijo 1900 milijard dolarjev vrednega predloga zakona proti pandemiji koronavirusa in za pomoč gospodarstvu.

Kongresna policija je Pentagon uradno zaprosila, naj pusti vojake okrog kongresa še 60 dni po izteku sedanjega roka, ki poteče 12. marca, čeprav se številni kongresniki že pritožujejo nad podobo, ki spominja na vojne razmere.

Na dan inavguracije demokrata Josepha Bidna je bilo v Washingtonu predvsem okrog kongresa 26.000 pripadnikov nacionalne garde, sedaj pa jih je "le" še okoli 5200.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.